Koronavírus Zalában

2021.04.10. 07:00

Megnyitják az általános iskolákat Szlovéniában

Szlovéniában hétfőtől ismét visszatérnek a jelenléti oktatáshoz, vagyis az általános iskolák mind a kilenc évfolyamán „normál” munkarenddel várják majd a tanulókat.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Elekes Gergő

Ugyanakkor a középiskolákban heti váltásban, egymással párhuzamosan tantermi, illetve online oktatás zajlik majd. Utóbbi intézménytípusban a zsúfoltságot, és ezzel a koronavírus terjedésének veszélyét igyekeznek csökkenteni az illetékesek. A húsvéti időszakra elrendelt digitális munkarend felfüggesztését, illetve a hagyományos tanításhoz való visszatérést az utóbbi napokban tapasztalt alacsony halálozási adatok teszik lehetővé Szlovéniában.

A mintegy kétmillió lakosú Szlovéniában kedden három, szerdán öt, csütörtökön pedig ismét három személy hunyt el a járvány következtében. A mortalitási statisztika ennél kedvezőbb képet idén még nem mutatott a szomszédos országban. A kórházak leterheltsége ugyanakkor nem csökkent, a péntek reggeli adatok szerint koronavírus-fertőzés miatt 618 személyt ápolnak az intézményekben, közülük 139 főt intenzív osztályon. Lélegeztetésre 54 fő szorul.

Az iskolák mellett további intézmények is kinyitnak. Dr. Halász Albert, a lendvai Városi Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója tegnap arról tájékoztatta lapunkat, hogy hétfőtől újra szabad hozzáférést biztosítanak az anyagaikhoz, ám a könyvtár épületébe csak egyenként léphetnek be a látogatók, akiknek védőmaszkot kell viselniük, illetve a kézfertőtlenítést is kötelező jelleggel írják elő nekik. Hasonló szabályok érvényesek a fiókkönyvtárakban is.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában