Frissen Zalából

2021.04.13. 07:00

A napokban ülésezett a Zala Megyei Területi Településrendezési és Építészeti-Műszaki Tervtanács

A Zala Megyei Területi Településrendezési és Építészeti–Műszaki Tervtanács április 8-án a Megyeháza Deák termében tartotta soron következő rendes ülését, amelyen dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Lengl Zoltán állami főépítész, valamint a tervtanács tagjai vettek részt, tájékoztatta szerkesztőségünket a kormányhivatal.

ZH

Az országos és a területi építészeti-műszaki tervtanácsok is többletfeladatot kaptak, mondta dr. Sifter Rózsa az ülésen Fotó: ZMKH

Dr. Sifter Rózsa köszöntőjében elmondta: a Zala Megyei Kormányhivatal (ZMKH) 2015. április 1-jétől látja el az állami főépítészi feladatokat, amikor a korábbi több megyére vonatkozó illetékességet megyei szintre osztották szét. A feladatellátáshoz kapcsolódóan a Zala Megyei Területi Településrendezési és Építészeti-Műszaki Tervtanács 2015. november 20-án alakult meg. Az akkori hatáskörnek megfelelően a tervtanács feladata – a településrendezési eszközök megalkotásának és módosításának előzetes véleményezésén túl – a másodfokú építéshatósági engedélyezési eljárásokhoz kapcsolódott.

A 2020. április 1-jével bevezetett egyfokú közigazgatási hatósági feladatellátás következtében a testületnek a tavalyi évben kizárólag a településrendezési eszközök véleményezésében és a korábbi időszakból még áthúzódó másodfokú eljárásokban volt hatásköre – folytatta a kormánymegbízott. Majd hangsúlyozta: az idén januárban bevezetett változások következtében mind az országos, mind pedig a területi építészeti-műszaki tervtanácsok többletfeladatot kaptak. A kiemelten védett műemlékeinkkel kapcsolatban – mint például a keszthelyi Festetics-kastély, a türjei prépostsági templom és premontrei rendház – valamennyi hatósági feladathoz kapcsolódó előzetes szakmai véleményezést az országos tervtanács végzi, ugyanakkor a védett műemlékekhez, valamint a műemlék környezetében és a műemléki jelentőségű területen az új és meglévő épületek építési tevékenységéhez kapcsolódó építészeti tervek vonatkozásában a területi tervtanácsok fognak véleményt alkotni és javaslatokat tenni.

Az országos és a területi építészeti-műszaki tervtanácsok is többletfeladatot kaptak, mondta dr. Sifter Rózsa az ülésen Fotó: ZMKH

Várhatóan szép és jelentős feladatai lesznek a területi tervtanácsnak, mint például a zalaegerszegi volt Korona szálló felújításának engedélymódosítása, a korábban helyőrségi klubként működött volt Gráner-ház, valamint a keszthelyi Balaton szálló emblematikus épületének felújításához kapcsolódó tervek előzetes véleményezése, a tervezési folyamat szakmai támogatása – részletezte a jövőbeli terveket a kormánymegbízott.

A megnövekedett feladatok miatt szükségessé vált új tagok felvétele is a tanácsadó testületbe. Az ülésen a tervtanács tagjai elfogadták az ügyrend módosítását, amely a feladatkör módosítása, illetve a gördülékenyebb és hatékonyabb ügymenet biztosítása miatt vált szükségessé.

A tanácsadó-véleményező testület tagjai (tíz fő) olyan – a területi építész és mérnöki szakmai kamara által ajánlott, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott által felkért – építészek, akik a településrendezésben, illetve az építészeti-műszaki tervezésben kiemelkedő, magas szintű elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkeznek. Az egyedi ügyek elbírálásában az állandó tagok mellett az önkormányzati főépítész és az országos főépítész által delegált tag is részt vesz.

A tervtanács elnöki feladatait az állami főépítész látja el, illetve a feladatellátás támogatását – munkaszervezeti szinten – a Zala Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Irodája fogja végezni, olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában