közmunkaprogramok

2021.03.08. 09:00

Vaddisznótetem is akadt a szemét között Zalakomárban

A településen március elsején kezdődtek a közmunkaprogramok, melyeknek az egyik fontos eleme a falu külterületeire és egyes belterületi ingatlanjaira lerakott illegális szemét összeszedése és elszállíttatása.

Benedek Bálint

A közmunkások 40 köbméter hulladékot szedtek össze

Fotó: ZH

Csárdi Tamás polgármester elmondta: a program nem tartalmazta a szállítás költségét, ezt az önkormányzat az előző évi közmunkában előállított zöldség értékesítéséből származó bevétel egy részéből fedezte.

A közmunkások 40 köbméter hulladékot szedtek össze
Fotó: ZH

- Ezeken az illegális lerakókon minden tavasszal összegyűjtjük a hulladékot, melyek között főként feltehetőleg Ausztriából behozott, és megunt lomokra bukkanunk – folytatta a településvezető. – Sajnos sok esetben szélmalomharcot vívunk, hiszen néhány héten belül, vagy olykor már másnap újra lehetne kezdeni a munkát. A tavaszi nagytakarítást az egyik legproblémásabb helyen, a Hunyadi utca végén kezdtük el. Ezúttal egészen extrém dolgokat is találtak a közmunkások, például megnyúzott vaddisznótetem is hevert a szemét között. Az első napon közel 40 köbméter hulladék gyűlt össze, ám a jövőben újabb területeken dolgozunk tovább.

Hozzátette: az önkormányzat rendszeresen megszervezi a település kitakarítását, de igazi megoldás az lenne, ha a szemét nem termelődne újra. Segítséget remélnek a környezetvédelmi hatóságtól és a Belügyminisztériumtól, hogy jogszabály-változtatással vagy további hulladékfelszámolási programokkal segítse a településeket. Azon ingatlanok esetében, melyeknél elérhető a tulajdonos, felszólításokkal és büntetésekkel élnek, de legtöbb esetben ez sem vezet eredményre. Fokozzák a mezőőrség és a polgárőrség jelenlétét is az említett ingatlanoknál, sőt több helyre helyeztek ki vadkamerát, hogy tetten érjék a szemetelőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában