Sisak a hivatalban

2021.03.03. 07:00

Thúry György-évfordulóra készülnek Nagykanizsán

Thúry György halálának 450. évfordulója alkalmából számos programtervvel készül az önkormányzat, a Thúry György Múzeum, a Thúry Vitézlő Oskola és Canischa Cronica régizene-együttes.

Benedek Bálint

20210302,Nagykanizsa, Thúry emlékév kapcsán tartottak sajtótájékoztatót a nagykanizsai polgármesteri hivatalban. Ahol kiállították rákfarkas huszár- vagy könnyűlovas sisakot is. Balról: Klaszán Sándor, a nagykanizsai Canischa Cronica Zenekar vezetője, Száraz Csilla, a nagykanizsai Thúry György Múzeum igazgatója, Balogh László nagykanizsai polgármestere és Vörös András, a nagykanizsai Thúry Vitézlő Oskola vezetője. Fotó: Szakony Attila SZA Zalai Hírlap

A járvány miatt egyelőre csak tervek szerepelnek a repertoárban. Erről tartottak tegnap sajtótájékoztatót a hivatalban. Balogh László polgármester Thúry György életének legnagyobb tetteit felvillantva leszögezte: nem a múltba révedés a célja a hagyomány ápolásának és az emlékezetkultúra fenntartásának.

Az emlékév sokkal inkább arról szól, hogy milyen értékek határozzák meg közösségünk egyediségét, tette hozzá a polgármester.

– Thúry kétségtelenül Nagykanizsa hőse, nem véletlenül viseli nevét iskola, múzeum és hagyományőrző szervezet – fogalmazott Balogh László. – Ezért került a múzeumból a hivatal épületébe a rákfarkas huszár- vagy könnyűlovassisak 16. századi másolata. Thúry egyetlen hiteles ábrázolásán, egy rézkarcon ilyen sisakot viselt, azzal az aprócska eltéréssel, hogy nem volt sültje.

Az emlékév programjairól Száraz Csilla, a múzeum igazgatója beszélt. Március 5-én diákoknak és felnőtteknek vetélkedő indul, az óvodásokat rajzpályázat várja. A feladatlapokat és rajzokat március 25-ig lehet beküldeni a múzeum online felületére. De külön Face­book-posztokkal is készülnek Thúry életéről.

– Az őszi időszakra talán már személyes jelenléttel szervezhetünk a korszakkal foglalkozó tudományos konferenciát – mondta Száraz Csilla. – Az évek során Thúry életét számos könyv feldolgozta, most újabb tanulmányok láttak napvilágot, ezek közül a kanizsai származású Kanász Viktor Thúry György és Nagykanizsa című kiadványának megjelenésére lehet számítani az idén.

Klaszán Sándor, a Canischa Cronica régizene-együttes énekese elmondta: tavaly alakult formációjuk többek között a bajvívó küzdelmes életét fogalmazza meg zenei nyelven. Április 1-jén talán szélesebb körben is adhatnak koncertet.

A „Dunántúl oroszlánjaként” is emlegetett törökverő bajnok 1571. április 2-án halt hősi halált Orosztonynál. Emlékére a nevét viselő vitézlő oskola ismét megtartja a hagyományos portyáját. Vezetőjük, Vörös András arról szólt, hogy ismét megteszik gyalog a 30 kilométeres távot a Thúry kopjafáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában