Koronavírus Zalában

2021.03.04. 17:30

Néhány óra leforgása alatt hiánycikk lett Zalában az FFP2-es maszk

Mint ismert a kormány március 8-tól március 22-ig újabb szigorításokat vezet be, az egyik döntés például az, hogy mindenütt kötelező lesz a szájmaszk viselése. Az interneten még a kormányinfó előtt elterjedt, hogy zárt terekben szlovák és osztrák mintára kizárólag az FFP2-es maszkot fogadják majd el.

Benedek Bálint

ffp2

A hírt egyelőre még hivatalosan nem erősítették meg, ám a magyaroknak ennyi is elég volt, hogy begyűjtsék a gyógyászati segédeszköz üzletekből és a gyógyszertárakból az elfekvő készleteket. Zalában is így tettek, információink szerint olyannyira résen voltak az emberek, hogy néhány óra leforgása alatt szinte mindenütt hiánycikk lett az FFP 2-es típusú maszkokból. Utóbbiak aeroszol-szűrési hatékonysága legalább 95 százalékos. A világhálón elérhető szakirodalom szerint ennek anyaga szintetikus, melyekből három réteget hoznak létre. A maszk különböző vastagságokban érhető el, az egyes rétegek közé szűrőrétegeket tesznek.

Eddig a kormány követte a környező országok példáját, azok intézkedéseit. Dr. Némethné dr. Ignácz Andrea, nagykanizsai Király Patika vezetője is úgy gondolja emiatt csaptak le az emberek az FFP 2-es arcmaszkokra. Az eddigi bejelentések után akkor válik minden teljesen hivatalossá, amikor az a Magyar Közlönyben megjelenik.

- Hirtelen megrohamoztak bennünket, ebből a típusból épp 20 darab volt készleten – fogalmazott. – A bejelentés előtti napon például mindössze kettőt vittek, az előtt szinte semmit. Most viszont kifogytunk, de ha minden igaz rendelhetünk még. Februárban 97, januárban 53 darab fogyott ebből a típusból. Akkor általában azok vitték, akik Ausztriába jártak dolgozni, hiszen ott ez a típus dupla áron kapható.

A szintén kanizsai Revital Gyógyászati Szaküzlet munkatársa, Tulezi Anikó megerősítette a patikavezető állítását. Hozzátette: az előző két hullámban rendeltek ugyan az említett típusból, ám olyannyira keveset értékesítettek, hogy nem szerették volna felhalmozni.

- Ma két óra alatt eladtuk azt a mennyiséget, amit előtte 3-4 hónap alatt, s még a mostani készlet sokszorosára lett volna szüksége a vásárlóknak – vélekedett. – Meglepett bennünket ez a fajta felvásárlási láz. A beszállítótól olyan ígéretet kaptunk, hogy újabb adag érkezhet a jövő héten.

Kiemelt kép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában