gyűjtemény a balatoni múzeumban

2021.03.28. 15:30

Mikor küldött utoljára képeslapot?

Ma, amikor valamely üzenetküldő alkalmazásban vagy a közösségi oldalakon küldünk egymásnak ünnepi üdvözletet, húsvéti köszöntést, nosztalgiával gondolhatunk vissza azokra a nem is túl régi időkre, amikor kézzel írt képes­lapokkal leptük meg szeretteinket.

Keszey Ágnes

Többségében Balatonnal kapcsolatos képeslapok szerepelnek a gyűjteményben, mutatja Haász Gabriella Fotók: Keszey Ágnes

Képeslap. Egy grafika vagy fotó s néhány kedves sor. Nem is oly régen még ilyeneket küldtünk a nyaralásról vagy az ünnepek közeledtével. Hivatalos nevén képes levelezőlap a kis nyomtatvány, mely az 1870-es években kezdett elterjedni.

– Ez egy kommunikációs forma, amelyet a posta közvetít, hasonlóan a levélhez, csak annál olcsóbb, látványosabb. Nevezhetjük képzőművészeti műfajnak is, hiszen vannak darabok, melyeken valamilyen rajz, metszet szerepel – összegezte Haász Gabriella, a Balatoni Múzeum történésze.

Az intézményben több mint 22 700 darab képeslap van. A gyűjtemény első darabjai még a Balatoni Múzeum Egyesület jóvoltából kerültek ide, az 1898-as megalakulás után nem sokkal. De vajon miért fontos részei az őrzött tárgyaknak ezek a kis lapok? Egyrészt történelmi, másrészt művészeti emlékek, de számos tudományterület kutatóinak is sokat mondanak.

Többségében Balatonnal kapcsolatos képeslapok szerepelnek a
gyűjteményben, mutatja Haász Gabriella Fotók: Keszey Ágnes

– Lehetnek híres emberek sorai is a lapokon, de ez kevésbé jellemző, inkább a rajtuk lévő ábrázolások miatt kerülnek múzeumba. Ezek történeti források lehetnek: történészek, helytörténészek, de akár néprajzkutatók, művészettörténészek, építészek számára is.

Kiállításokon is szerepelhetnek, illusztrálva a tematikát, korszakot. Ha megvizsgáljuk az ábrázolásokat, sokféle csoportba sorolhatjuk ezeket a nyomtatványokat. Azért is fontosak számunkra, mert ha hosszabb időszakot tekintünk át – az 1800-as évek végétől akár napjainkig –, akkor sok mindent megtudunk a történelemről, a településekről. Például ha csak a település- és tájképet tartalmazó lapokat nézzük, akár egész sorozatunk lehet egy-egy földrajzi helyről. Így láthatjuk, hogyan változtak az idők folyamán a falvak, a városok, az egyes vidékek – mesélte a történész.

Az ünnepi jókívánságok hajdan képes levelezőlapon érkeztek

A Balatoni Múzeum gyűjteményének nagy részét teszik ki az ilyen darabok, hiszen már a kollekció létrehozásakor megfogalmazták, a Balatonról és környékéről mindenfajta képes, művészi igényű ábrázolásokat, tájképeket kell megőrizni. Tehát nemcsak festményeket, grafikákat, de képes levelezőlapokat is.

– Sági János, a Balatoni Múzeum egyik első muzeológusa, aki néprajzot és a tájrajzi gyűjteményt is gondozta, már 1913-ban írt egy cikket a korabeli muzeológiai szaklapban: a Múzeumi és Könyvtári Értesítőben. Írása címe: „Gyűjtsük a képes levelezőlapokat!” Ebben kifejtette, hogy miért fontos a múzeu­mok életében ez, mikhez szolgáltat forrásokat, s miket lehet kihozni egy nagy képeslapgyűjteményből, hogyan lehet katalogizálni, és milyen rendszert lehet belőlük felépíteni – mondta Haász Gabriella, majd idézett is az említett cikkből.

Húsvéti nyuszik – különböző korokból

„Az egyes helységekben kiadott levelezőlapok jóformán az egész vidék látnivalóit, nevezetességeit föltüntetik. Alig van az országban terület, amelyről ne jelent volna meg levelezőlap. A legkisebb faluban is versenyeznek a kereskedők, hogy minél többoldalú levelezőlapokat adhassanak ki.” A korabeli írásból az is kiderül, hogy sokszor vándorfényképészeket fogadtak fel a települések, hogy minél szebb képek készüljenek tájaikról, nevezetességeikről.

„Elsőrendű muzeális feladat a képes levelezőlapok gyűjtése, mert az azokról összeállított gyűjteményből hazánk viszonyai áradnak felénk” – olvasható a hajdani cikkben, mely azt is taglalja, hogy a tudományos munkák szerzőinek is sok hasznos információt jelentenek ezek az eredetileg rövid élménybeszámolókat, üdvözleteket tartalmazó, illusztrált lapok.

A tavasz is megjelenik a képeken

S arról se feledkezzünk meg, hogy sok magánember is örömmel gyűjtögeti a képeslapokat. Voltak, akik fel is ajánlották becses darabjaikat az intézménynek, s olyanok is vannak szép számmal, akik digitalizálásra adták át, hogy aztán az interneten közkinccsé váljanak.

A Balatont és környékét ábrázoló képeslapokat – digitalizálásra – egyébként most is vár a múzeum, hogy gazdagítsa közel négyezer példányos virtuális gyűjteményét.

A húsvéti tojás többféle módon feltűnik a képes levelezőlapokon

– A Balatoni Múzeum küldetése kezdetben és most is a tó és környéke nevezetességei, kulturális és természeti értékei ábrázolásának megőrzése. A tavat ábrázoló, de a nyaralással, fürdőkultúrával kapcsolatos darabok is szép számmal vannak a gyűjteményben. Ezekből jól végigkövethető, hogy a 19. század végétől az egyes balatoni települések, nyaralóhelyek, fürdőhelyek hogyan változnak, fejlődnek, növekednek, milyen utcák, létesítmények jelennek meg, esetleg tűnnek el, melyik korszakban mi volt a fontos.

A település- és tájképi lapok mellett a másik nagy csoport az üdvözlőlapoké. Például az ünnepiek, melyek közül aktuálisan a húsvétiak közül mutatott néhányat a történész. Az idők folyamán az ünnephez kapcsolódó képek is változtak.

– A húsvét főként egyházi ünnep, vallási tartalommal, de az ünnepben a népszokások megtartása is fontos. Mind­ezek mellett természeti háttere is van, a tavasz eljövetele, a természet megújulása, átalakulása. Ezeknek a szimbólumai, jelenetei, szereplői mind-mind megjelenhetnek a képeslapokon korszakok szerint változó módon és erősséggel – még egy kicsit a politikai rendszerek szerint is: a 20. század második felét tekintve eltérő hangsúlyokkal – adott összegzést az ünnepi képes üdvözlőlapokról Haász Gabriella. Kitért arra is, hogy egész Európában kedveltek voltak a képes levelezőlapok, s mutatott is néhányat a Balatoni Múzeum gyűjteményéből. A Monarchia korából származó egyik képeslapon – melyet 1898-ban adtak fel – német felirat szerepel, s érdekessége, hogy az egyik felén csak a címzett adatai szerepelnek. Az előlapon látható rajzokon húsvéti nyuszik, tojások, tavaszi jelenetek, erdei törpék, sőt asztrológiai utalás is láthatók, ezek fogják körbe a szövegdobozt – ide írták a levélkét.

Egy későbbi, már hagyományos szerkezetű képeslapon – melynek egyik oldalán az ábra, a másikon az írás kap helyet – virágfüzéres, szárnyas nőalak, egy tavaszi angyal szerepel. A „Szépreményű Jankovits Annuska úrleánynak” – áll a címzés, s egy másik, melyet a címzett szerető Katicza barátnőjétől kapott 1916 húsvétja előtt. Aztán fényképek is egyre inkább feltűnnek a lapokon, sőt, egyedi képeslapok is készültek, egyedi fotókkal. Humoros jelenetek is előfordulnak: például amikor a húsvéti tojás csónakként szolgál, melyben kisgyermekek ringatóznak, vagy divatos ünnepi ruhába öltözött tapsifüles úr viszi a tojást, s a kisnyúl lány mancsában virágcsokor. Egy nem is olyan régi, 1990-es üdvözlőlapon pedig egy virágcsendélet – ilyeneket már talán mi is küldtünk szerette­inknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában