nyolc téma

2021.03.19. 07:00

A megyei közgyűlés elnökének döntései

Nyolc témában hozott döntést csütörtökön a megyegyűlés elnöke, aki a járványhelyzetben a közgyűlés feladat- és hatáskörét gyakorolja.

ZH

Dr. Pál Attila elnök

Fotó: ZH

Dr. Pál Attila arról tájékoztatott: a testület március 18-i ülését a veszélyhelyzet miatt nem lehetett megtartani, ugyanakkor az előterjesztéseket a képviselők és bizottsági tagok megkapták, előbbiek észrevételeiket, módosító indítványaikat az elnöknek elküldhették. A napirendet alkotó nyolc előterjesztés ügyében a közgyűlés elnöke meghozta döntését. Összeállította az elnöki beszámolót, amelyet két tájékoztató elfogadása követett. Zala az átlagosnál jobb munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező megyék közé tartozik, 2020-ban a nyilvántartott álláskeresők havi átlagos száma 9,7 ezer fő volt.

Dr. Pál Attila elnök
Fotó: ZH

A kormányhivatal főosztályvezetője, Dávidné Gergál Rozália jelezte ezt előterjesztésében. 2020-ban a nyilvántartott álláskeresők létszáma 23 937 volt a megyében, amely a vírushelyzetből adódóan a 2019. évinél közel 19%-kal több. Az álláskeresők érintett létszámából 10 762 fő vált foglalkoztatottá, ebből támogatással 5071 fő, támogatás nélkül 5691 fő helyezkedett el. A támogatások között a GINOP-­projektek mellett jelentős szerepet töltenek be a TOP foglalkoztatási megállapodások is.

A Volánbusz Zrt. Zala megyét érintő tevékenységét Busa Csaba, a cég dunántúli régiójának forgalmi vezetője és dr. Bói Loránd üzemeltetési vezérigazgató-helyettes ismertette. 2019 novemberében adták át a lenti beruházást, melynek keretében modern állomás épült 6 induló- és 3 érkező­kocsiállással. A műszaki infra­struktúra fejlesztése során a keszthelyi, a lenti és a nagykanizsai műszaki telepen is felújították a szerelőaknákat, és a járműbeszerzések területén is előrelépés történt: 2019-ben a járműállomány megyénkben 4 Neoplan autóbusszal bővült, 2020-ban pedig a helyközi közszolgáltatásban 17 buszt helyeztek forgalomba. 2020. szeptember 28-tól visszaállt a Budapest–Zalaegerszeg viszonylatban 5, Budapest–Nagykanizsa viszonylatban 4, naponta közlekedő járatpár.

Módosult a megyei önkormányzat idei költségvetése, amely 873 307 ezer forintról 919 210 ezer forintra nőtt egy TOP-pályázat pozitív elbírálása következtében. A megye megújította jelképeiről és azok használatának szabályozásáról szóló rendeletét is. Döntés született az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság pályázatán a támogatási igény jóváhagyásáról, majd az elnök a TOP keretében határozott 5 közlekedésfejlesztési beruházás közel 2,3 milliárd forint összegű támogatásáról. Végül határozatot hozott az uniós kisebbségek ügyét támogató Minority SafePack kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában