Frissen Zalából

2021.03.30. 09:39

Felújítanak egy ötvenéves balatoni halászhajót – frissítve

Hazánk egyetlen halászkápolnája áll Vonyarcvashegyen, így a település életében meghatározó a hajdani halászati múlt.

Keszey Ágnes

Szári Zsolt és Pali Róbert a hajó átadásakor Fotó: Keszey Ágnes

A balatoni halászat, az ezzel foglalatoskodók emléke előtt tisztelegve és a róluk szóló legendát éltetve az önkormányzat egy halászati emlékparkot alakít ki a strandon. Itt kap helyet a Süllő II., a fél évszados hajómatuzsálem, melyet a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. adott át a településnek.

 

1971-ben, éppen ötven éve készült el a hajdani balatonfüredi hajógyárban a Süllő II. névre keresztelt halászhajó. Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója felidézte: Süllő II. több társával együtt negyven évig szolgált a Balatonon.

Szári Zsolt és Pali Róbert a hajó átadásakor Fotó: Keszey Ágnes

-Fonyódon, Balatonszemesen, Keszthelyen és Siófokon voltak halászbokrok, mindenhol két ilyen hajó segítette a nagyhálós halászatot. 2009-ben szűnt meg a gazdasági célú halászat a Balatonon, majd még négy évig tartott az ökológiai célú halászat- mesélt a vezérigazgató Süllő II. fénykoráról. A hajdani halászflottából csak ezt tudták megmenteni. Ezidáig Keszthelyen volt, az egykori halásztelepen pár éve kialakított apartmanház-horgászcentrum udvarán. Itt a a hajót daruval vízre bocsájtották.Utolsó útjaként a vonyarcvashegyi csónakkikötőbe érkezett, ahol ismét daruk emelték fel, hogy a szomszédos strand különlegessége legyen: látnivalóként és a balatoni halászat emléke előtt tisztelegjen. A település múltjához szorosan kapcsolódik a negyven halász legendája: 1729 telén 46-an halászni indultak a jeges Balatonra, de vihar támadt és hatan életüket vesztették a jeges vízben. A megmenekült 40 halász hálául, hogy életben maradt, kápolnát emelt a Szent Mihály-dombon. Vonyarcvashegy máig élteti e legendát és tiszteleg a balatoni halászok előtt.

A Süllő II. a vonyarcvashegyi kikötőben Fotó: Keszey Ágnes

-Hagyományőrzés céljából védelembe vesszük a halászhajót: felújítjuk és megőrizzük. Egy muzeális parkot hozunk létre, itt interaktív bemutatókat is szeretnénk majd tartani, így szeretnénk bemutatni a balatoni halászat nagy múltú történelmét és balatoni halgazdálkodást -mondta el a Süllő II. fogadásakor Pali Róbert polgármester. A hagyományok őrzése és az ismeretterjesztés, tudásbővítés mellett a 40 halász legendáját is szeretnék továbbadni a következő nemzedékeknek. A halászhajó felújítása várhatóan egy évet vesz igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában