érkeznek a bútorok

2021.03.23. 06:50

Három rendelő is megújult Nagykanizsán

A műszaki átadással tulajdonképpen befejeződött a Csengery és a Nagyrác utcai orvosi rendelők, illetve a Szent Imre utcai fogászati szakrendelő felújítása. Amint megérkeznek az új bútorok is, mindhárom helyszínen megkezdődhet, pontosabban folytatódhat a gyógyítás.

Pásztor András

Cseresnyés Péter, Stimeczné dr. György Bernadett és Balogh László a fogászati szakrendelőbe telepített új kezelőegységeket is megtekintette

Fotó: Gergely Szilárd

A beruházások együttes értéke közelíti a 250 millió forintot

A közel 244 millió forintos beruházás keretében három, az alapellátáshoz tartozó intézmény felújítása valósult meg.

- A kiskanizsai városrészben található, Nagyrác utca 2. szám alatti orvosi rendelőre ráfért már a felújítás, hiszen az épület az 1960-as évek derekán készült, s azóta jelentős karbantartási vagy állagmegóvási beavatkozás nem valósult meg – említette Balogh László polgármester, aki a minap Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő és Stimeczné dr. György Bernadett, az Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetője társaságában járta körbe a három felújított rendelőt. – A kiskanizsai orvosi rendelő az üzemeltetés szempontjából is elavult volt, ezért teljes körű rekonstrukcióra volt szükség. Az épület modern homlokzati hőszigetelést kapott, a régi palás tetőhéjazatot lecserélték, megoldották a talajnedvesség elleni védelmet, megtörtént a nyílászárók cseréje, s új fűtési rendszert alakítottak ki.

Cseresnyés Péter, Stimeczné dr. György Bernadett és Balogh László a fogászati szakrendelőbe telepített új kezelőegységeket is megtekintette Fotó: Gergely Szilárd

– Egyúttal megtörtént az épület külső és belső akadálymentesítése is – folytatta a polgármester. – Minderre közel 54 millió forintot fordított az önkormányzat.

A csomag másik eleme

A csomag másik elemeként a gyermekorvosi rendelő és a védőnői szolgálat költözhet felújított, a kor követelményeinek megfelelő épületbe a Csengery utcán. Stimeczné dr. György Bernadett elmondta: a beruházás ez esetben tartalmazza az új, mintegy 170 négyzetméteres épület kialakítását, illetve a hozzá tartozó 465 négyzetméteres udvar átalakítását is. A várótermek és a vizsgálóhelyiségek mellett szociális blokk is épül, illetve fedett babakocsi- és kerékpártároló, valamint felszíni parkolók kialakítása is részét képezte a terveknek. Az épület teljes akadálymentesítése itt is megvalósul, illetve az orvostechnikai eszközök és egyéb berendezések beszerzése is része a megközelítőleg 90 millió forintos projektnek.

Áfogó rekonstrukció

Harmadikként a Szent Imre utcai fogászati szakrendelő újult meg, ez a munka tavaly nyáron kezdődött. Az átfogó rekonstrukció alig kilenc hónapot vett igénybe, ráadásul úgy, hogy a fogászati rendelés ez idő alatt is működött. A közel 100 millió forintos keretből megvalósult a homlokzat hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, a fűtési rendszer korszerűsítése, illetve a villamos hálózat teljes rekonstrukciója, s nem utolsósorban a fogászati rendelőkbe 21. századi eszközök kerültek, ami az ellátás színvonalának javulását szolgálja.

A Nagyrác utcai orvosi rendelő kívül-belül megújult
Fotó: Gergely Szilárd

– A kormányzat néhány éve úgy határozott, hogy a megyei jogú városoknak olyan forrást ad, aminek felhasználásáról maguk dönthetnek – emlékeztetett Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, hozzátéve: Nagykanizsa közel 8 milliárd forint fölött rendelkezhetett, s ebből finanszírozta az említett beruházásokat is. – A következő pénzügyi ciklusban hasonló nagyságrendű támogatást kap a város, melynek köszönhetően, sok egyéb beruházás mellett, további intézmények újulhatnak meg.

Mint megtudtuk: a felújított rendelőkbe akár vissza is költözhetnének az orvosok, ha a bútorzat időben megérkezett volna. Sajnos, az erre vonatkozó első közbeszerzési eljárás eredménytelen lett, ezért kisebb egységekre kellett bontani a tendert. Információink szerint néhány héten belül ez a probléma is megoldódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában