Koronavírus Zalában

2021.03.03. 14:00

Hála az oltásnak, Zalában sokan már nyugodtabban élik mindennapjaikat

Egyre többen kapják meg a koronavírus elleni oltást Magyarországon. Ezúttal már beoltott magánszemélyeket kérdeztünk a döntésükről, a tapasztalataikról.

BB, KÁ, KT

Az egykori nagykanizsai kapus, Vlaszák Géza (képünkön) is megkapta a kínai Sinopharm vakcinájának első adagját a múlt héten. A Football Club Nagykanizsa koordinátoraként tevékenykedő 75 éves férfi szerint mindenkinek tudatosan kellene viselkednie az oltással kapcsolatban. Teljesen mindegy, melyiket választjuk, a tudósok véleménye szerint mindegyikkel elkerülhetők a koronavírus szövődményei Fotó: Szakony Attila

Nagykanizsán a múlt hét csütörtökén kapta meg a kínai Sinopharm vakcinájának első adagját Vlaszák Géza, aki nemrég múlt 75 éves. Az egykori kapus jelenleg a Football Club Nagykanizsa koordinátoraként tevékenykedik, s mellette könyvírással tartja fitten az elméjét.

– A Rózsa utcai rendelőben dr. Busznyák Veronika háziorvosnál oltottak be. Semmilyen problémám nem volt, és azóta sem tapasztaltam mellékhatást – mondta Vlaszák Géza. – Még csak a karom sem fájdult meg. Hiszek az orvostudományban, bízom a tudósokban. A legtöbb, amit tehetünk, hogy elfogadjuk a vakcinát, legyen az bármelyik is. Javaslom mindenkinek az oltást, hogy mielőbb látogathassuk a könyvtárakat, uszodákat, és a nézők visszatérhessenek a sportesemények lelátóira, hiszen az élmény úgy lehet teljes. A családom, a gyermekeim és az unokáim is, amint lehet, beoltatják magukat.

Az egykori nagykanizsai kapus, Vlaszák Géza (képünkön) is megkapta a kínai Sinopharm vakcinájának első adagját a múlt héten Fotó: Szakony Attila

Vlaszák Géza elmondta: tavaly, az influenza elleni védőoltásnál sem tapasztalt semmilyen mellékhatást. A koronavírussal tudomása szerint nem fertőződött meg, ám fontosnak érzi, hogy mindenki tudatosan viselkedjen. Dr. Merkely Béla professzor útmutatásai számára követendők, ő pedig a minap azt mondta: „Az a legjobb vakcina, ami már a vállunkban van.”

E héten hétfőn kapta meg az első oltását Lentiben a 79 éves Barta Ödönné, Ica néni, a Szépkorúak Civil Szervezetének elnöke.

– Korom okán és a magas vérnyomásom miatt is veszélyeztetett vagyok. Eddig elkerült a koronavírus, de szerettem volna minél előbb megkapni az oltást, már karácsony előtt regisztráltam – mondta Barta Ödönné. – A kínai vakcinát kaptam, nekem nincsen ellenérzésem ezzel kapcsolatban, bármelyik fajtát elfogadtam volna. Az a lényeg szerintem, hogy oltást kapjunk, és ezzel megvédjük magunkat és a környezetünket a koronavírussal szemben.

Őt Lentiben a háziorvosa oltotta be a rendelőben. Telefonon értesítették az oltás időpontjáról, majd a vakcina beadása előtt egy kérdőívet kellett kitöltenie. A kérdések közt szerepelt, hogy volt-e láza nemrég, milyen betegsége van, illetve személyes adatait kellett megadni. A rendelőben nem kellett várnia, gyorsan sorra került.

– Az oltást probléma nélkül megkaptam, utána kicsit fájt a fejem, illetve az ízületeim, de egy nappal később már semmilyen tünetem nem volt – folytatta. – Mindenkinek ajánlom, hogy regisztráljon, aki még nem tette meg, hiszen így tudjuk elérni a megfelelő átoltottságot.

Hozzátette, hogy ismerősei közt vannak többen, akik nem bíznak a kínai vakcinában és másikat kérnek majd, ha rájuk kerül a sor, de ő bízik ebben is, és már nyugodtabban éli a mindennapjait.

– Három hét múlva esedékes a második oltás, bízom benne, hogy valóban használ, és nem lesz semmi gond – zárta szavait Barta Ödönné.

Barta Ödönné a kínai vakcinát kapta Fotó: Korosa Titanilla

A keszthelyi Nagy József pénteken kapta meg a kínai vakcina első adagját. Fontosnak tartotta, hogy a lehető legkorábban hozzájusson az oltáshoz, és így meglegyen a megfelelő védettsége.

– Sajnos van az ismeretségi körömben olyan, aki nagyon beteg volt, mert elkapta ezt a vírust. Én nem kívántam ezt. Mindegy volt nekem, hogy milyen oltást kapok, az volt a lényeg, hogy minél előbb valamelyiket – mondta.

Felidézte, szinte semmit nem érzett a beadás óta.

– A normális testhőmérsékletem 36,2–36,4 fok körüli. Este volt valami kis borzongásszerű érzésem. Mondtam, hogy kíváncsi leszek, mert hallottam, hogy esetleg lázas lehetek. 37 fokig emelkedett a testhőmérsékletem. És az égadta világon nekem semmi bajom nem volt, se éjjel, se azóta – részletezte tapasztalatait Nagy József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában