találtak pár érdekességet

2021.03.04. 07:00

Fémkeresőkkel kutattak római leletek után a Balatoni Múzeum önkéntesei (videó)

Idén először mentek terepre a Balatoni Múzeum önkéntes fémkeresői.

KeszthelyTV

A munka során egy fenékpusztai szántásra kaptak engedélyt, hogy római kori leleteket keressenek. A talált kincsek a Balatoni Múzeumhoz kerülnek majd – számolt be a Keszthely TV.

A fémkeresők egész délelőtt dolgoztak, találtak bronzfüggőt, római kori pénzérméket és egy bronzkarika-töredéket is. Az önkéntesek közöl többen már gyakorlott fémkeresők, több éve tagjai a csoportnak. Kovács Adrián, aki három éve csatlakozott a közösségi régészeti programhoz, az évek során több egyedülálló leletet is talált.

- Az egyik az egy fibula, ez azt hiszem ilyen közép La Téne-időre tehető. Ez egy unikális Magyarországon, kelta fibula és hivatalosan azt hiszem ez az egyetlen, amit itt találtak. Egyébként ilyen észak-itáliai törzsekre volt jellemző ez a kialakítás. A másik pedig egy bronz depo. Ez a Bronzkorban elásott ilyen öntési alapanyagok és szerszámok-fegyverek összessége volt – nyilatkozta a televíziónak.

Kiemelt kép: KeszthelyTV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában