korszerűsítés

2021.03.02. 07:00

Fejlesztések révén tennék vonzóvá Ortaházát

Falugondnoki irodát alakítanak ki a településen a régi posta épületében. A falugondnokot már kiválasztották, most a szolgálati jármű érkezését várja az önkormányzat.

Korosa Titanilla

Belső József alpolgármester és Rácz József a falugondnoki szolgálat leendő épülete előtt

Fotó: Korosa Titanilla

Számos tervet fogalmazott meg a falu vezetése a következő évekre, melyek megvalósításával szeretnék vonzóvá tenni az elöregedő települést.

– Ahogy az igényelt gépjármű megérkezik, elindul a falugondnoki szolgálat, ami nagy segítség lesz a helyieknek – mondta Rácz József polgármester. – Terveink közt szerepel a kultúrház felújítása is. A pályázatunk nem nyert tavaly, ha idén sem lesz sikeres, úgy el kell kezdenünk saját erőből a tisztasági festést, illetve a vizesblokk megújítását. A kultúrház előtt befejezzük a parkolót is, illetve reméljük, mielőbb újra kinyithat az épületben a könyvtár. Vannak új könyveink, illetve rendelkezünk projektorral, vetítővászonnal, így filmvetítéseket tervezünk, illetve veszünk pingpongasztalt, hogy kihasználjuk a közösségi teret.

Belső József alpolgármester és Rácz József a falugondnoki szolgálat leendő épülete előtt
Fotó: Korosa Titanilla

A polgármester arról is beszélt, hogy az önkormányzat megvásárolta a helyi kisbolt épületét, az üzletet magát vállalkozó működteti. Vele együttműködve felújítást és a szolgáltatások bővítését tervezik a Magyar Falu Program új lehetőségeire építve.

– Nagy hangsúlyt fektetünk a közterek rendbetételére – folytatta Rácz József.

– Tavaly a kultúrház épületére veszélyes fákat kivágtuk, évszaknak megfelelően szépítettük, virágosítottuk a falut, a tó környezetét is igyekszünk rendben tartani. Itt szeretnénk komplex szabadidőparkot létrehozni, kemencével; őshonos gyümölcsfákkal Tündérkertet és esetleg szabadtéri edzőparkot létrehozni. Mivel a lakosság egyre inkább elöregedik, számolnunk kell azzal, hogy lesznek üres, eladó házak, ahova, reméljük, fiatal családok költöznek, és ezek ki tudják használni a fejlesztéseket.

A polgármester hozzátette: a közterek rendezéséhez nagy szükség lenne egy modern fűnyíró traktorra, amire szintén pályáznak, de ha az nem sikerül, önerőből is vásárolnának, mert lenne hol használniuk.

A szociális segítségnyújtásról sem feledkeztek meg: tavaly a védőmaszkok és kesztyűk mellett osztottak a lakosságnak húsz kilogramm almát háztartásonként, valamint fertőtlenítőszert és tartós­élelmiszer-csomagot, továbbá újságokból, magazinokból olvasnivalót állítottak össze az időseknek, hogy a téli hónapokban, a korlátozások alatt se kelljen unatkozniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában