égő berek

2021.03.03. 18:05

A rétisas a tűzvész alatt is őrizte tojásait

Százhúsz hektáron égett a Nagyberek szombaton. Több mint ötven tűzoltó vasárnap hajnalra tudta eloltani a lángokat. A természetvédők abban bíznak, hogy a pusztítás miatt sem hűltek ki azok a megtalált tojások, amelyek egy rétisas fészkében voltak, amíg az égi ragadozók menekülni kényszerültek.

Góz Lilla/sonline.hu

Rozner György Fotó: Németh Levente

Szombat délután érkezett a bejelentés a Somogy megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz, hogy tűz van a Nagyberekben Fonyódnál. Több mint ötven somogyi és zalai tűzoltó több oldalról támadva, kéziszerszámokkal és puttonyfecskendővel harcolt a százhúsz hektárnyi területen a tűzzel. A beavatkozást nehezítette az időnként megélénkülő szél és a lápos, mocsaras, nehezen járható terület. Csaknem tizenegy óra leforgása alatt sikerült teljesen eloltaniuk a lángokat. A sonline.hu cikke.

Rozner György Fotó: Németh Levente

– A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának hétvégi felmérése szerint 127 hektárnyi területet érintett a tűz – mondta el Rozner György, a Kis-Balaton – Nagyberek Tájegység vezetője. Hozzátette: helyszíni szemléjük során elpusztult csigákat, kisebb emlősöket találtak eddig.

 

– A kétéltűek megkezdték a szaporodási időszakukat, a békák, gőték már rakják petéjüket a Nagyberek mocsaras-lápos területein és ezeket az állatokat érintette leginkább a tűz – sorolta Rozner György. Kiemelte: egy rétisasfészek nagy szerencsére nem sérült meg, viszont volt benne két tojás. – Izgulunk, hogy a tojások nehogy kihűljenek, ugyanis a tűzben nem tudta a fészket megközelíteni a fokozottan védett madár, csak röpködött fölötte – tette hozzá a tájegységvezető. Megtudtuk, hivatásos vadászaik átjárták az érintett területet és nem találtak elpusztult vaddisznókat, malacokat. – A növényzet úgy tűnik, hogy kevésbé sérült, a területre jellemző téli sás még nem hajt, arra számítunk, hogy nyáron már nem fog látszódni a tűz nyoma itt – emelte ki Rozner György.

Felidézte, hogy tavaly szinte napra pontosan négy hektárnyi terület kapott lángra, két évvel ezelőtt pedig szinte ugyanitt száz hektárnyi terület égett le, csak akkor keleti szélirány volt, amely miatt tölcsér alakban Csisztapuszta felé terjedtek a lángok. A nemzeti park igazgatóságának természetvédelmi szakemberei a megyei katasztrófavédőkkel kedden tartottak tűzvizsgálatot az érintett területen.

Kapcsolódó cikkek:

https://www.zaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/nagy-teruleten-eg-a-nadas-fonyod-es-balatonfenyves-kozott-4981906/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/igy-nez-ki-a-fonyodi-nadas-a-pusztito-tuz-utan-fotok-video-4983634/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában