Biztonságos lesz a varangynász

2021.03.01. 11:30

A polgárőrök idén is megépítették Alsóerdőnél a békamentő fóliakerítést

Nincs mese, közel a tavasz – gondolták pénteken az Alsóerdő és Aranyoslap között közlekedők, látva, hogy a polgárőrök elkezdték építeni az út mentén a békamentő fóliakerítést.

Fincza Zsuzsa

Az öreghegyi polgárőrök már rutinos békamentőnek számítanak. A képen: Boronyák Gergő, Nyári Ádám, Borsos István, Márfi Barnabás, Dancs István és Papp Lajos Fotó: Fincza Zsuzsa

Az erdőben telelő varangyok ugyanis nem a Gergely-naptárhoz igazodva ébredeznek, amint a napsugarak átmelegítik felettük az avartakarót, miként az idén is, kitörlik szemükből az álmot, és íziben elindulnak a tó felé, hogy a nőstények a vízben lerakják petéiket s a hímek körülöttük tülekedve megtermékenyítsék azokat. A baj, hogy az erdő és a tó között forgalmas közút vezet, s a járművek kerekei alatt nemrég még békák százai pusztultak el.

- A Domberdő egyesület kezdeményezésére 2010-ben építettek először fóliakerítést a védelmükben. Nem kis munka az út mindkét oldalán a több száz méter hosszú védmű kialakítása, majd heteken át az azok mentén összegyűlt békák felszedése és átcipelése a tóhoz, később visszaszállításuk az erdőbe. Negyedik éve könnyebb helyzetben vagyunk, mert bekapcsolódott a munkába a Besenyő és Öreghegy Polgárőr Egyesület csapata, akik immár profi módon építik a békák szokásaihoz igazodó kerítést, tudják, merre kell leföldelni a fóliát és hogyan rögzítsék a karókhoz. Apropó karók: Zalaegerszeg önkormányzatától kapott támogatásból pótoltuk a készletet – tájékozatott dr. Illyés Zoltán, a Mindszenty Ifjúsági Ház vezetője.

Az öreghegyi polgárőrök már rutinos békamentőnek számítanak. A képen: Boronyák Gergő, Nyári Ádám, Borsos István, Márfi Barnabás, Dancs István és Papp Lajos Fotó: Fincza Zsuzsa

- Polgárőreink már számítottak a békaprojektre, de a járványra tekintettel ezúttal csak a tagság „fiatalabbját” hívtuk. Örömünkre egyre több diák csatlakozik hozzánk, lám, őket is sikerült megfertőznünk a természet szeretetével – tette hozzá Dancs István, az öreghegyi polgárőrök elnöke.

Az ifjak táborát erősítette a besenyői Márfi Barnabás, aki másodéves a soproni erdészeti technikumban, nem véletlenül kérte, hogy az 50 órás közösségi szolgálatot a „zöldként” ismert polgárőröknél teljesíthesse. Boronyák Gergő ifjú polgárőr már kisgyerekként részt vett a békamentésben, és valószínűleg így jár majd Nyári Ádám is, aki a nagypapája mellett szorgoskodott.

Az öreghegyi polgárőrökhöz tavaly csatlakozott Becs István és Bogár Tibor is vitt magával fiatalokat a „Rendért ” csapatából: Tompos Dóra, Bekő Lili, Koncz Tamás, Fernandes James Dominic és Becs Bendegúz is hozzájárult ahhoz, hogy az alsóerdei békák szerelmét az idén sem kíséri tragédia. Már beesteledett, amire a 20 fős csapat végzett a munkával, és nagy volt az öröm, hogy nem halogatták: Illyés Palkó ugyanis máris megtalálta és átvitte a tóhoz az első barna varangypárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában