megújulás

2021.03.01. 15:56

A Helkával együtt korszerűsítik a Bahart teljes flottáját a balatoni szezonkezdésre

Sorra újulnak meg a hajók a Bahart flottájában, amire a társaság több mint 200 millió forintot fordít. A cég így készül az idei, 175. balatoni hajózási szezon kezdetére.

Péter Árpád

A Helka a nyugati medence egyik szimbóluma lett, most felújítják

Fotó: Péter Árpád

A Balatoni Hajózási Zrt. a hagyományoknak megfelelőn húsvétkor indítaná az idényt, s az évforduló kapcsán programsorozatot tervez 2021-re. A korszerűsítések részeként megújul a keszthelyi „székhelyű” Helka, illetve testvére, a Kelén. A két 130 éves nosztalgiahajó idéntől még komfortosabb lesz, ígéri a Bahart. A Helka belső terének padlója műgyanta burkolatot kap, bútorait pedig új kárpittal vonják be.

A Kelénen a felső fedélzet borítását cserélik és felújítják a mellékhelyiségeket is. A hajókat 1891 júniusában bocsátották vízre, nevüket Fáy András Sió című tündérmeséjének szerelmespárjáról kapták. Mindkét járművet többször átépítették már az eltelt kereken 130 év alatt, de ettől függetlenül belső tereik megtartották a XIX. század végi reformkori hangulatukat.

A Helka a nyugati medence egyik szimbóluma lett,
most felújítják Fotó: Péter Árpád

Helkát az 1970-es évek végén, gazdasági okokra hivatkozva kivonták a forgalomból, Balatonfüreden partra tették, fedélzetén pedig presszót alakítottak ki; itt forgatták a Pogány Madonna című közkedvelt Bujtor-film egyik verekedős jelenetét. A Mahart a 90-es évek közepén visszavásárolta, felújította, majd ’96 óta ismét közlekedik, és a nyugati medence egyik fontos és népszerű szimbóluma lett.

Még tavaly, utasokkal tele
Fotó: ZH Archív

A Bahart arról is beszámolt, a flotta zászlóshajójának számító Szent Miklós hajóba új, korszerű motorok kerültek, és húsvétig teljesen megújul a belső utastér, továbbá a nyitott felső fedélzet is attraktív megjelenést kap. A Fonyód motoroson a belső és a hátsó fedélzetet látják el új burkolattal, valamint a rendezvényhajózás igényeit jobban kielégítő székek kerülnek a belülre és a külső fedélzetre.

A Helka a nyugati medence egyik szimbóluma lett, most felújítják. Tavaly nyári képünkön épp utasok szállnak fel a nosztalgiahajóra Fotó: ZH Archív

A Lelle teljes ráncfelvarráson esik át, s a legtöbb utast szállító Badacsony és Füred katamarán büféit és belső tereit is korszerűsíti a Bahart. A társaság közölte azt is, szinte valamennyi hajó ablakára hőálló fóliát tesznek, ami energiatakarékosabb üzemelést eredményez. Mindezzel párhuzamosa épül két 45 méteres komp és két 35 méteres katamarán, amelyre uniós közbeszerzési eljárásban egy felvidéki vállalat kapott megbízást, a következő években pedig megújulnak a kikötők és a révállomások is a Balaton körül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában