megemlékezés

2021.03.04. 10:00

A főerdőmesterre emlékeztek Nagykanizsán

A Zalaerdő Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület nagykanizsai helyi csoportja rövid megemlékezéssel egybekötött koszorúzást tartott tegnap a kanizsai származású Barthos Gyula erdőmérnök halálának 50. évfordulója alkalmából.

Benedek Bálint

20210302,Nagykanizsa, Barthos Gyula nagykanizsai származású erdőmérnök és főerdőmérnök halálának 50. évfordulója alkalmából tartottak koszorúzást a nagykanizsai Zalaerdő Zrt. központja előtti mellszobornál. Balról: Varga Attila, Zalaerdő Zrt. gazdasági igazgatója, vezérigazgató-helyettes és Fűr Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület Nagykanizsai helyi csoport titkára koszorúztak. Fotó: Szakony Attila SZA Zalai Hírlap

A kanizsai származású Bar­thos Gyula főerdőmester, ornitológus mellszobra a Zalaerdő Zrt. kanizsai központja melletti parkban kapott helyet 2007-ben. Fűr Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület nagykanizsai helyi csoportjának titkára dr. Baráth László nyugalmazott erdőmérnök kol­légájának emlékező írásából idézett néhány gondolatot a tegnapi eseményen.

– Barthos az oklevelét a selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémián szerezte – emelte ki életútjából. – Tizenkét éven át, Erdély elvesztéséig a Déli-Kárpátok Re­tyezát-hegységének erdeiben dol­gozott, a Kendeffy-uradalom főerdészetének vezetőjeként. Majd 1919-ben visszakerült Nagykanizsára, ahol a körmendi herceg, Batthyány-­Strattmann László hitbizományának kanizsai erdőhivatalát vezette, a tőle megszokott szakmai fegyelemmel.

 

Fűr Tamás hozzátette: Bar­thos Gyula a szintén kanizsai Kaán Károly mellett joggal sorolható az első magyar ter­mészetvédők közé. Jeles szakmai kvalitásai, nagy fokú kötelességtudata és felelősségérzete, életszemlélete, helytállása a legmostohább kö­rülmények között, ám mindenekelőtt haza- és magyarságszeretete szilárd erkölcsiségével párosulva mind olyan érték, amelyek ápolása és követése legnemesebb feladataik közé tartozik, hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában