Zalai falvak templomai

2021.02.24. 07:00

Újudvar templomtörténeti sorsfordulói (videó)

A faluban 1975-76-ban végzetek régészeti ásatásokat a Törökkori-temető és a Gurda dűlőkben, az utóbbit a földrajzi névgyűjteményben vízmosásos helynek jelölik azzal, hogy itt régen kolostor állt. Két középkori létesítmény nyomait szerették volna igazolni, hiszen az írásos emlékek szerint a gurdai részen állhatott a johannita kolostor, a Töröktemetési dűlőben pedig a falu temploma. A gurdai dűlőben néhány 12.-13. századi faltöredéket találtak, amelyek nem voltak alkalmasak az épület jellegének meghatározására. A török temetési dűlőben nagyméretű, 12. századi, kváderkövekből épített templom nyomaira bukkantak. Innét származik egy nagyon szép, 12. századi kapudísz, amely a Nemzeti Galéria kiállításán látható. A kutatásokat vezető dr. Vándor László minderre így emlékszik vissza a Zalai falvak templomai sorozatunk újudvari részében:

Győrffy István

Újudvar látképe a templommal

Fotó: Győrffy István

- Jelen tudásunk szerint a Török temetési dűlőben általam feltárt templom a falu Szent Péter titulusú plébániatemploma lehetett, amely építése a helyet birtokló johannitákhoz kapcsolódik. A Gurdában sejtjük a johannita kolostort, az ott előkerült leletanyag az ő korszakuk, de komolyabb feltárás nélkül ez csak erős feltételezés lehet – mondja a régészeti szakember, aki a falu történetét is feltárta. Mielőtt időben, a falu jelenleg álló templomához érkeznénk, ismerkedjünk meg Újudvar izgalmas régmúltjával.

Újudvar látképe a templommal
Fotó: Győrffy István
A Havas Boldogasszony templom
Fotó: Győrffy István

A falut Eufrozina királynő, II. Géza felesége adományozta a fehérvári Szent István monostoregyháznak, melyet birtokaival együtt a johannita lovagrend jeruzsálemi rendházának jutatott. Ez valamikor 1193 előtt történt, III. Béla király az anyja által tett adományt megerősítette, és oklevélben írta le a birtokok határát. Ez az évszám Újudvar első írásos említése. Nem sokkal ezután, a johannita lovagok rendházat alapítottak Újudvaron. A johannita rendház a környék fontos középpontjává vált, mint hiteles hely, pecsétjével ellátott, közhitelű okleveleket bocsátott ki. A kolostor mellett Szent Péter tiszteletére emelve plébániaegyház is volt.

A hiteles hely 1351-ig működött, mígnem Nagy Lajos király a kisebb kolostorokban ezt betiltotta. Talán ezen okok miatt, a johannitáknak ez a birtok már nem volt olyan fontos, ezért 1382-ben elzálogosították, majd el is adták a környék leghatalmasabb földbirtokos családjának, a Kanizsaiaknak. Valószínű, ők építették azt a Szent János kápolnát, melyre 1400-ban IX. Bonifác pápától búcsúengedélyt kértek.

A templom diadalíve és szentély
Fotó: Győrffy István
A templom orgonája
Fotó: Győrffy István

A falu a török időket túlélte, csak rövid időre néptelenedett el, amikor 1688-90 között, a Kanizsát blokád alá vonó sereg a környék lakóit is elűzte, hogy az esetleg kitörő törökök ne juthassanak élelmiszerhez.

A falu mostani temploma 1933-ban, Berkenyés István és felesége, Balogh Julianna vagyonából, valamint, a falu lakóinak munkájából épült fel. Erről többször is beszámolt a Zalamegyei Újság, melynek 1933 július 9. cikkében ezt olvashatjuk: „Újudvar községben Berkenyés István áldozatkészségéből templom épül. A falu módosabb gazdái felbuzdultak Berkenyés István példáján és elhatározták, saját költségükön oltárt állítanak a templomban.”

Az oltár, amelyben az ereklyéket megtalálták, itt látható az ereklyetartó is
Fotó: Győrffy István
Az ereklyetartó, amelyben Szent Viktor és Szent Orbán vértanúpápák csontereklyéit őrzik
Fotó: Győrffy István

A felszentelésre augusztus 6-án került sor. „Csóthi Géza prelátus, murakeresztúri apát szentelte föl a templomot. Kérte a híveket, hogy, ha gyöngyöző verejtékes homlokkal igyekeznek hazafelé a munkából, térjenek be a templomba s mondjanak ott egy-egy fohászt a Havas Boldogasszonyhoz.”– írta a Zalamegyei Újság. (Onnét ered ez a templomi titulus, hogy a legenda szerint a római Santa Maria Maggiore-bazilika helyét maga a Szűzanya határozta meg. A 4. században, egy római patrícius és felesége elhatározták, hogy vagyonukat Máriának ajánlják fel. A Szent Szűz álmukban megjelent, és arra hívta őket, hogy azon a helyen, amelyet másnap, augusztus 5-én hó borít majd, emeljenek templomot a tiszteletére.)

Újudvar önálló plébániává válását Mindszenti József veszprémi püspök rendelte el 1945 októberével. 1946-ban özvegy Simon Józsefné egy ló áráért vett a templom számára egy fehér márvány keresztutat. 2013-14-ben pályázati támogatással teljes körű felújítás történt a templomban. Ekkor, az elmozdított régi oltár alatt, Szent Viktor és Szent Orbán vértanúpápák csontereklyéi kerültek elő. Az ereklyéket egy márványlappal lezárt kazettában találtak, amiben két csontszilánk volt kis papírba becsomagolva. A papíron lévő írásból derült ki, hogy Szent Viktor és Szent Orbán vértanú pápák csontereklyéit őrizte a kazetta, amit az 1906-os felszentelésekor helyzetek el az oltárban. A megelőző templomban ugyanis ez volt a főoltár. Újudvar Havas Boldogasszony temploma előtt, a falunak volt egy kicsi kápolnája, aminek egy részét meghagyták, ez lett a mai templom szentélye. Szent Viktor 189-től volt pápa, az ő idején vált ketté a nyugati és a keleti egyház, s ő tette a latint az egyház hivatalos nyelvévé. Orbán pápát 223-ban kínzások után lefejezték. Az ereklyecsontok a régi oltáron láthatók.

A johanniták emlékparkja
Fotó: Győrffy István
A johanniták emlékét tanúsító szobor, amit eke szántott ki a földből
Fotó: Győrffy István

A templommal szemben mára elkészült a termelői piac, térköves autóparkoló, szociális helyiségek épültek, a Szent Orbánról elnevezett tér kisvárosi hangulatot áraszt.

-A termelői piaccal teljessé vált a Szent Orbán tér, s ez a templom turisztikai látogatását is növeli. Az idelátogatók érdeklődve nézik meg a templomot, benne az ereklyéket. Rendszeresek itt az esküvők, adventkor a templom mellett áll a falu karácsonyfája, s itt tartjuk az ádventi sokadalmunkat. Sok célra használjuk a teret, amelynek egyik meghatározó épülete a templom. De azt is elmondhatom, hogy keresztutunk is van, amelyet 2008-ban létesítettünk V. Majzik Mária tervei alapján, a Dallosi-hegy oldalában. A Tukora tetőn, a tévéadótorony tövében, több mint húsz éve rendezzük meg a Szent Rita Katolikus Ifjúsági Tábort, ahova gyermekek, fiatalok jönnek kikapcsolódni. Az egyházi tábor – amit mindig támogattunk munkával és pénzzel -, tavaly a vírus miatt elmaradt, de idén szeretnénk újra megrendezni – sorolja Jakab Sándor polgármester, Arányi Zoltán atya pedig a következőket mondja:

- A templom csak liturgikus alkalmakon látogatható, kérésre, például, ha zarándokok érkeznek, vagy egy atya misézni szeretne, természetesen kinyitjuk. Az utóbbi két évben kihangosítás készült a templomban, illetve lecseréltük a szentélyt megvilágító reflektorokat. A közeljövőben forráshiány miatt nem tervezünk munkálatokat, de amennyiben számunkra megfelelő pályázat kínálkozik, azt mindenképpen megpróbáljuk elnyerni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában