pályázati támogatásból

2021.02.11. 15:48

Települési értéktárrá alakítják a romos épületet Hagyárosböröndön

Elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlását is segíti a Magyar Falu Program. Hagyárosbörönd önkormányzata a nyertes pályázatnak köszönhetően egy százéves, romos lakóházat alakít át helyi értéktárrá.

Mozsár Eszter

A ház még romos, ám a múlt értékeit folyamatosan gyűjtik évek óta a hagyárosböröndiek. A leendő értéktár épülete előtt Vigh László országgyűlési képviselő és Varga Katalin polgármester

Fotó: Katona Tibor

A vidéki élet relikviái egyelőre az épület előtti asztalon sorakoztak. A tervek szerint egy konyhát, egy kamrát, egy szobát a paraszti élet kézzelfogható örökségével, a másikat dokumentumokkal, fényképekkel rendeznek be. Később mezőgazdasági eszközöket bemutató pajtával és közösségi térrel bővülne az épület. Varga Katalin polgármester arról tájékoztatott, ezzel javul a településkép, másrészt úgy jut ingatlanhoz az önkormányzat, hogy kevés ráfordítással, de fenn tudja tartani azt.

A ház még romos, ám a múlt értékeit folyamatosan gyűjtik évek óta a hagyárosböröndiek. A leendő értéktár épülete előtt Vigh László országgyűlési képviselő és Varga Katalin polgármester Fotó: Katona Tibor

 

Vigh László szerint jó lenne, ha az önkormányzatok minél több elhagyott, pusztuló félben lévő ingatlant meg tudnának menteni. Az értéktárak ugyanis az adott közösségek összetartozását erősítik. Az országgyűlési képviselő a program előnyeként említette, hogy a települések saját forrás nélkül azonnal pénzükhöz jutnak. A legújabb pályázatokat jövő héten írják ki.

A falu elöljárója végül hozzátette: tavaly összesen 16 millió forintos pályázati támogatást kaptak, aminek nyolcvan százaléka a Magyar Falu Programból származott. Tíz millió forintból részlegesen felújították a kultúrházat, három millió forintból pedig a fent említett, romos ingatlant hasznosítják. Idén pályáznak még a kultúrház teljes befejezésére és járdafelújításokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában