Közösen gondolkodva

2021.02.22. 07:00

Navracsics: Keszthely saját újrapozicionálására törekszik

A város és a térség fejlesztési lehetőségeit vette számba Navracsics Tibor kormánybiztos és Nagy Bálint polgármester pénteki egyeztetésükön. A jövőben az északnyugat-magyarországi gazdasági zóna és a Veszprém-Balaton 2023 EKF-projekt is komoly perspektívát kínál.

Péter B. Árpád

Nagy Bálint és Navracsics Tibor a szakmai fórumon

Fotó: Péter B. Árpád

A Balatoni Múzeumban tartott, prezentációval egybekötött szakmai programba skype-on Manninger Jenő országgyűlési képviselő is bekapcsolódott. A találkozót követő sajtótájékoztatón Nagy Bálint leszögezte, Keszthely továbbra is térségben, régióban gondolkodik, és most komoly esélyt kap arra, hogy részese legyen a Nyugat-Dunántúl fejlődésének, főként a gazdaságra, azon belül is a turizmusra, illetve az oktatásra koncentrálva. A lehetőségeket bővíti a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, melynek Keszthely aktív résztvevője lesz.

Nagy Bálint és Navracsics Tibor a szakmai fórumon
Fotó: Péter B. Árpád

Navracsics Tibor emlékeztetett, a kormány tavaly nyáron hozta létre a négy gazdasági zónát, s ezek jelentős szerepet kapnak a fejlesztéspolitikában. Zala az északnyugat-magyarországi övezetben kapott helyet.

– Könnyű úgy felelni egy térség gazdaságfejlesztéséért, ha ilyen ambiciózus városok vannak, mint Keszthely vagy Zalaegerszeg – fogalmazott a kormánybiztos. – Mindkét település ambiciózus terveket fogalmazott meg, Keszthely például saját újrapozicionálására törekszik, javítani akarja a szolgáltatások és a lakókörnyezet minőségét a helyiek érdekében. Ám legalább ennyire fontos, hogy a térségi szerepét illetően is szeretne előrelépni.

Navracsics Tibor hangsúlyozta, nem könnyű balatoni települést irányítani, hiszen az késő ősztől kora tavaszig viszonylag csendes, az év másik felében pedig pulzáló, amikor többszörösére duzzadhat fel a lakosság száma az ott üdülőkkel, pihenőkkel együtt. Ez aránytalan terhelést jelent a szolgáltató rendszerre, s magára a városra is. A fejlesztéseket illetően számolni kell ezzel, tette hozzá.

Szólt arról is, az Északnyugat-magyarországi gazdasági zóna kormánybiztosaként közös gondolkodásra, munkára ösztönzi a településeket. Kiemelte, Keszthely és Hévíz kapcsolata jó példa erre, hiszen a két város a fejlesztési elképzelések megfogalmazásában és azok megvalósításában is együttműködik.

– Abban bízom, hogy ez az identitásában markánsan különböző, de földrajzilag gyakorlatilag egyre inkább egybenövő két település a jövőben összehangoltan, ám saját arcát megőrző cselekvő partnerként eredményesen vesz majd részt az észak-dunántúli gazdasági övezet munkájában is – összegzett Navracsics Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában