A Magyar Falu Program támogatásával

2021.02.22. 10:00

Megújult Valkonya „szíve”

Tíz év alatt teljesen megújult a település polgármesteri hivatalnak, kultúrháznak, könyvtárnak és orvosi rendelőnek otthont adó többfunkciós épülete.

Horváth-Balogh Attila

Kívül-belül megszépült a többfunkciós épület

Fotó: SZA

Éppen ez, a többcélú hasznosítás volt az akadálya nem egy alkalommal annak, hogy pályázati pénzt lehessen nyerni a komplex felújításhoz. Mint azt Hatala Gábor polgármestertől megtudtuk, ezért kénytelenek voltak a felújítást szakaszolva, akár önerőt is felhasználva elvégezni. A településvezető a hasonló gondokkal küzdő kistelepülések számára jó lehetőségnek tartja a Magyar Falu Programot.

Szakony Lászlóné hivatalsegéd, Szakony László falugondnok és Hatala Gábor polgármester
Kívül-belül megszépült a többfunkciós épület
Fotó: SZA

- Ez az épület – vagy legalábbis a nagyobb része – már az ötvenes években állt, s ahogy igény mutatkozott rá, úgy bővítették – bocsátotta előre Hatala Gábor. – Így készült el a most a könyvtárnak és a polgármesteri irodának helyet adó része, ami azonban évtizedeken át boltként működött. A sokféle szerepkör sajnos, korábban inkább hátrány volt, mint előny, mert emiatt eleve kizáródtunk olyan pályázati kiírásokból, amelyek egy adott szakterülethez – például az egészségügyi ellátáshoz, vagy a közösségi léthez – kapcsolódtak. Első lépésben önerőből, körülbelül 5 millió forint ráfordítással kicseréltük a nyílászárókat és a tetőhéjazatot, újjáépítettük a kéményeket, mert ezek nem tűrtek halasztást, nem várhattunk a sült galambra. Majd pár évvel ezelőtt uniós forrásból, 12,3 millió forint ráfordítással megvalósíthattuk az épület energetikai korszerűsítését. Elvégeztük a külső hőszigetelést, annak a vakolását, a színezést és az akadálymentesítést. A mostani, harmadik ütemben pedig a Magyar Falu Program 5,3 millió forintos támogatásának köszönhetően sor kerülhetett a belső felújításra, illetve eszközbeszerzésre, egészen pontosan bútorvásárlásra is. A munkálatok során járólapozás, parkettafelújítás, vakolatjavítás, festés történt, ezzel gyakorlatilag 10 év alatt kívül-belül megújulhatott a falu többfunkciós épülete. Ez azért is nagy öröm számunkra, mert hosszú idő után újra megnyithatjuk a kultúrházi részt (ami egy nagytermet takar) a valkonyaiak előtt, hiszen immáron méltó körülmények várják őket. Szeretnénk a megújult helyiségben a gyerekeknek, fiataloknak filmvetítéseket tartani, az ehhez szükséges technikai feltételeket szintén megteremtettük már, vásároltunk társasjátékokat, például csocsóasztalt, trambulint és reményeink szerint újra pezsgő közösségi élettel telik majd meg a nagyterem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában