Csömödéri Állami Erdei Vasút

2021.02.03. 11:35

Már az új síneket fektetik – Májusra és augusztusra befejeződik a kisvasút bővítése (videó)

A vasúti felépítmény építésével folytatódik a Csömödéri Állami Erdei Vasút hálózatának a Mura-program támogatásával megvalósuló bővítése.

Horváth-Balogh Attila

Képünkön Nagy János a csavarozógéppel rögzíti a beton talpfákhoz a sínt, a háttérben Édl Ernő művezető figyeli a Kányavár és Pördefölde között megújuló szakaszon

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A Zalaerdő Zrt. fenntartásában működő erdei vasúthálózat fejlesztéséről már többször írtunk, a beruházás lassan a véghajrájához közeledik.

Képünkön Nagy János a csavarozógéppel rögzíti a beton talpfákhoz a sínt, a háttérben Édl Ernő művezető figyeli a Kányavár és Pördefölde között megújuló szakaszonFotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

- A Zalaerdő Zrt. a megvalósítója a Modern Városok Programmal egyidejűleg bejelentett Mura Nemzeti Program egyik jelentős elemének – bocsátotta előre Gál Károly, az állami erdővállalat vagyongazdálkodási osztályvezetője. – Ez egymilliárd forintos projektrész, ami a kisvasúthálózat modernizálására irányul és három elemre bontható: ezek a pálya, a járművek és a vasúthoz kötődő attrakciók fejlesztése. Ebből a csomagból már megvalósultak a vasúti jármű-felújítások, megtörtént két dízelmozdony motor- és hajtáslánc-cseréje, sor került az Ábel nevű gőzmozdonyunk korszerűsítésére. A kapcsolódó turisztikai attrakciók közül elkészült a Budafai Arborétum új fogadóépülete, illetve Szentpéterfölde és Pusztamagyaród között kerékpározhatóvá tettünk egy erdei utat. Most tartunk az utolsó, ámde legnagyobb projektelem megvalósításánál: két területen végezzük a vasúti pálya felújítását, bővítését. Az egyik a kistolmácsi vonalhosszabbítás, ahol a meglévő vasúti pályát közel egy kilométeres szakasszal „toldjuk meg”, így eléri a települést és a tó partján ér véget. A szentpéterföldei szárnyvonalon pedig közel 2 kilométeres hosszban teljesen megújul az érintett pályaszakasz, új vasúti pályaaljakat és sínrendszert épít be a kivitelező. E két projektelemre tavaly tavasszal sikerült szerződést kötnünk, folyik a kivitelezés, jelenleg olyan 50 százalékos a két szakasz készültségi foka, a befejezési határidő ez év májusa, illetve augusztusa. Távlati terveink között szerepel – amennyiben sikerül ehhez is forrást szereznünk – a vonalhálózat bővítése Pördeföldétől a szentpéterföldei vadászházig, illetve a horgászlakunkig. Az ehhez szükséges engedélyes tervek rendelkezésre állnak.

Dízelmozdony hozta a bazaltkövet, mellyel stabilizálják a vasútpálya szerkezetét
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, Mura Nemzeti Programért felelős miniszteri biztos elmondta: a beruházással az a céljuk, hogy a térség már meglévő kínálatával és Bázakerettye közelében tervezett, eztán megvalósuló, különleges turisztikai attrakciókkal több napos élménydús kikapcsolódási lehetőséget kínáljanak a turistáknak. A Zalaerdő által működtetett kisvasút-hálózat bővítése révén hangulatos vonatozással elérhetővé válik a gyönyörű természeti környezetben fekvő kistolmácsi tó is – aki például Lentiben száll fel valamelyik járatra és magával viszi a kerékpárját, annak a kirándulás igazán aktív kikapcsolódást kínál. A gyermekes családok számára pedig a gőzmozdonyos nosztalgiavonatozás lehet emlékezetes élmény, hiszen az állam által nyújtott támogatásból teljes felújításon esett át az állami erdőgazdaság gőzöse, Ábel is.

 

Kapcsolódó tartalom

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/hosszabb-lesz-a-csomoderi-allami-erdei-vasut-4520012/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában