főhajtás

2021.02.26. 10:00

Kelemen Imrére, a néhai jezsuita jogtudósra emlékeztek Zalatárnokon

A község híres szülöttére, Kelemen Imre néhai jezsuita jogtudósra emlékeztek csütörtökön a településen. A pesti egyetem egykori rektorának mellszobránál Soós Zsolt polgármester és Gyarmati Mariann közművelődési munkatárs koszorúzott.

Gyuricza Ferenc

Gyarmati Mariann és Soós Zsolt Kelemen Imre szobránál

Fotó: Gyuricza Ferenc

Soós Zsolt elmondta: az önkormányzat kiemelt feladatának tartja a település múltjának ápolását, hiszen a zalatárnokiak joggal lehetnek büszkék elődeikre.

Gyarmati Mariann és Soós Zsolt Kelemen Imre szobránál
Fotó: Gyuricza Ferenc

Az 1745. (más adatok szerint 1744.) február 26-án született Kelemen Imre a legnagyobb hazai jogtudósok közé tartozott. Karrierje kezdetén magánjogtanára volt a győri akadémiának, ideiglenes aligazgatója a pécsi intézetnek, de tanított Fehérvárott és Gyöngyösön is. 1793-ban került a pesti egyetemre, ahol folyamatosan lépdelt előre a ranglétrán, három ízben volt a jogi fakultás dékánja, s két alkalommal rektori megbízást is kapott. Zalatárnokon mellszobor emlékeztet arra, hogy a jogtudós a zalai községből származik, és korábban a már megszűnt helyi általános iskola is az ő nevét viselte.

– Szerettünk volna nagyobb nyilvánosság előtt megemlékezni Kelemen Imréről, a pandémiás helyzet azonban ezt nem tette lehetővé, így mindössze egy koszorú elhelyezésére volt alkalmunk – mondta Soós Zsolt. – Ezzel is arra biztatnánk a falu lakóit, hogy vállalják fel őseiket, identitásukat, mutassák ki szeretetüket, ragaszkodásukat a szülőföldjük iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában