Koronavírus Zalában

2021.02.23. 07:00

Hiábavaló volt minden erőfeszítés – Hizsnyai Zoltán költő a szlovákiai koronavírus-helyzetről

A járványhelyzet szlovákiai kezeléséről szombati számunkban már olvashattak összeállítást. Ezúttal Hizsnyai Zoltán (62) felvidéki magyar költő szerkesztőségünk kérésére írt véleményét adjuk közre.

ZH

Forrás: feol.hu

Fotó: Elekes Gergő

A szerző volt a Kalligram folyóirat főszerkesztője, az Új Szó című lap kulturális rovatvezetője, illetve a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának titkára is. Versei az 1980-as évektől kezdve jelennek meg, nemzedékének jelentős képviselője. Munkásságát Sziveri János-díjjal és József Attila-díjjal is elmerték. A hévízi Csokonai-társaság tagja.

A szlovákiai koronavírus-helyzetről és annak várható következményeiről így ír: „Az új koronavírus a tavalyi év elején ütötte fel a fejét, és egyre nagyobb hullámokat vetve terjedt, és terjed mind a mai napig, szinte függetlenül a legkülönfélébb intézkedésektől. És nem csupán a közvetlen környezetünkben, de szerte a világon. Különbség csak a járványügyi intézkedésekben, a statisztikák részletességében és átláthatóságának mértékében, valamint a mindegyre súlyosabb helyzet kommunikálásában mutatkozik.

A pandémia kezdetén Szlovákiában a Fico-utód Peter Pellegrini kormánya volt hatalmon, a jelenleg regnáló koalíciós kormány vezetője pedig Igor Matovič. Járványkezelés és az ezzel kapcsolatos kommunikáció tekintetében a két kormány módszere közötti különbség nem jelentékeny, de jelentősen eltér a magyarországitól. Mindkét szlovák kabinet szigorú korlátozó intézkedésekkel operált, a legkisebb területi egységekre bontott statisztikákat közölt, ami lehetővé teszi az országos adatok ellenőrzését. A járvánnyal kapcsolatos szlovákiai felhatalmazási törvény lényegesen kevesebb területre terjed ki, mint a magyarországi, és mindig csak meghatározott időre hosszabbítják meg (jelenleg március végéig érvényes).

A két említett szlovák kormány intézkedései közötti szembetűnő különbség a vírustesztek terén mutatkozik. A jelenlegi kormány ősz óta rengeteg tesztelést szervezett, melyek az állampolgárok számára ingyenesen voltak elérhetők. Világviszonylatban is kimagasló a lakosságarányos tesztek száma. Az antigéntesztből 10 313 449-et, a PCR-tesztből pedig 1 948 313-at végeztek el, miközben Szlovákia lakossága alig öt és fél millió.

A szlovák kormányok nem voltak tétlenek, de úgy tűnik, minden erőfeszítés hiábavaló volt. Számomra biztos: a Matovič-kormány belebukik a sikertelen járványkezelésbe. Ez rendben is lenne, mert Matovič önfejűségével, szétszórtságával, kapkodásával nem bizonyult jó kormányfőnek, másrészt üdvös, ha van rotáció a hatalmi piramis tetején. Csakhogy van ennek a kormánynak olyan erénye, amely az elbaltázott járványkezelés mellett fontos: az állami korrupció felszámolására tett következetes kísérlete.

A beoltottak számának gyarapodásával a járvány visszaszorul, de hogy a megtisztulás folyamata folytatódhat-e, a bűnügyekben közvetlenül érintett politikai ellenerő népszerűségének növekedésével, sajnos, már nem biztos.”

Kiemelt kép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában