a szabályokat betartva

2021.02.06. 07:00

Farsangi mulatság a járvány árnyékában a kanizsai intézményekben

A farsangi időszakról a koronavírus-járvány alatt sem feledkeznek meg az általános iskolákban és az óvodákban. Azonban a szabályokat szigorúan betartva ezúttal az osztályok, a csoportok saját közösségükben ünnepelnek.

Benedek Bálint

A tagóvodákban minden csoport külön-külön ünnepel és beöltözik farsangkor

Fotó: ZH

A kanizsai Zrínyi-iskolában február 8. és 15. között farsangi projekthetet tartanak. A programsorozat részleteiről, Faller Zoltán igazgató tájékoztatta lapunkat. Elmondta: a kollégákkal egyeztetve arra jutottak, hogy lehetőség szerint minden tanórán jelenjen meg a farsang összekötve az épp aktuális tananyaggal. A matematika- vagy az ének-zene órán, esetleg a napközis tevékenységben is megjelenik a népi kultúra ezen szelete.

– Fontos célunk a tradíciók ápolása, farsangi népszokások felelevenítése, megismertetése és a gyerekek érzelemvilágának fejlesztése – folytatta az intézményvezető. – A diákok számára új motivációt jelent, a projektoktatásnak az együttműködés a kulcsszava. Ebben a kötött világban a projektalapú megoldások új színt visznek az oktatásba. A farsangi témahét keretében egyebek között felelevenítjük más nemzetek szokásait, és beszélünk a gasztronómiáról is. A gyerekek feldíszíthetik osztályukat, s persze álarcokat készíthetnek, de a járványügyi előírásoknak megfelelően kizárólag a saját közösségükben. Viszont február 12-én különleges napot tartunk, a tervek szerint a gyerekek kényelmes jelmezt ölthetnek, farsangi maszkokat is hordhatnak. Nyilván az udvaron és a folyosón a megfelelő távolságtartással láthatják egymást.

A tagóvodákban minden csoport külön-külön ünnepel és beöltözik farsangkor
Fotó: ZH

Faller Zoltán kiemelte: lesznek olyan osztályok, ahol például a matematikafeladatok megoldása után juthatnak tombolához a tanulók. Persze senki nem marad ajándékok nélkül, erről a szülői munkaközösség tagjai gondoskodnak ezen az idei rendhagyó farsangi mulatságon.

A Kőrösi Csoma Sándor–Péterfy Sándor Általános Iskola ugyancsak készül a farsangra, az iskola vezetése egy-egy napot jelölt ki az ünnepségek megtartására. Smolcz Frigyes intézményvezető elmondta: a hagyományok ápolására, a vidámságra minden gyermekeknek szüksége van. Az osztályok kizárólag a termükön belül tarthatnak farsangot, különféle játékokkal és órai foglalkozásokkal. A járvány merőben más felfogást tesz most lehetővé, de a szülők és a diákok is nagyon örültek ennek a lehetőségnek is.

A Nagykanizsai Központi Óvoda tagintézményeiben már különféle színes és kreatív programokkal megkezdődött a farsangi időszak.

– A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsang a legvidámabb időszaka az óvodai nevelési évnek, amin a jelenlegi járványhelyzet sem változtatott – fogalmazott Geröly Krisztina, a Nagykanizsai Központi Óvoda intézményvezető-helyettese. – A gyerekek számára sok közös élményt, mókás játékot, kreatív tevékenységet szerveznek az óvodapedagógusok ezekben a hetekben. A pandémia okán bevezetett szigorítások miatt a tagóvodák a korábbitól eltérő módon, csak intézményen belül, a közönséget kizárva tartják a farsangi bálokat, mulatságokat. Bár a hozzátartozók személyesen nem láthatják csemetéiket jelmezben, képes beszámolók, rövid videók útján bepillantást nyújtunk számukra a karneváli forgatagról.

Hozzátette: a hagyományok ápolása, népi kultúra megőrzése kiemelten jelen van az óvodáik életében. A farsanghoz több hagyomány kapcsolódik, amit újraélnek a gyerekekkel közösen. Fánkot sütnek, álarcokat, maszkokat készítenek, illetve sokfajta kézműves technikával, anyaggal ismerkednek. A fenntarthatóság, a környezeti nevelés előtérbe helyezésével törekednek az újrahasznosított anyagok használatára. Jelmezeket, játékokat készítenek, sok vidám percet szerezve az ovisoknak.

– A farsangi téma minden tevékenységterületen megjelenik – folytatta Geröly Krisztina. – Dalok, mondókák, versek, népi játékok, táncok, mozgásos tevékenységek segítik a ráhangolódást, a sokoldalú képességfejlesztést. A karneváli hangulatot az óvodák dekorációjával is fokozzuk. Az időszakhoz kötődő bálokat minden intézményünkben más-más időpontban tartjuk. A farsangi forgatag az Erasmus+Life projektünknek fontos része. Nemzetközi partnereink farsangi szokásait megismerve, átadva gyarapítjuk a gyermekek ismereteit, erősítjük a diaszpórában élő magyar óvodákkal kapcsolatunkat. Húshagyókedden, ami a farsangi időszak utolsó napja, több óvodánkban kiszebábégetéssel búcsúzunk a téltől, szabadulunk meg minden rossztól, így várjuk a tavasz eljövetelét. Ez rendkívüli időszak, mely hosszú ideje meghatározza életünket, s így mindenkire hatással van. Óvodáinkban igyekszünk a gyermekek, kollégák számára biztonságos környezetet, tartalmas tevékenységeket, nyugodt légkört teremteni, ahol mindenki jól érzi magát. A farsang pedig remek lehetőséget kínál, hogy megfeledkezzünk egy kicsit a napi problémákról, feltöltődjünk vidámsággal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában