Új bölcsődei csoportok

2021.02.23. 07:00

A nagykanizsai idősotthon épülete visszakapja eredeti funkcióját

Újabb 24 bölcsődei férőhely kialakítása kezdődhet meg az idén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Az önkormányzat 237 millió forintot fordít a pár éve bezárt Corvin utcai idősek otthona átalakítására.

Pásztor András

Cseresnyés Péter és Balogh László a jelenleg lezárt Corvin utcai épület előtt Fotó: Gergely Szilárd

Balogh László polgármester elmondta: az elmúlt tíz évben jelentős mértékben sikerült bővíteni a bölcsődei férőhelyek számát, ami egyértelműen a kormány családpolitikájának és az ehhez kapcsolódó támogatásoknak köszönhető. A mostani beruházás is e fejlesztések sorát erősíti, és tulajdonképpen az eredeti funkció visszaállítása történik meg, hiszen egykor bölcsődeként funkcionált az épület.

– A rendelkezésre álló összegből az épület külső és belső felújítása valósul meg – mondta el Balogh László.

– Felújításra kerül a homlokzat és a többi külső fal, és ezek természetesen hőszigetelést is kapnak, illetve színes, gyermekbarát koncepcióval készülnek. Emellett megtörténik a nyílászárók cseréje; a tető szigetelése, vízszigetelése is teljes egészében megújul. Elkészül a lábazat rekonstrukciója, valamint napelemes rendszer kerül telepítésére, hogy megújuló energiaforrást alkalmazva az épület rezsiköltsége alacsony maradjon. Megtörténik a belső terek megújítása, az udvaron lévő elavult és rossz állapotú játékok helyett újak kerülnek kihelyezésre, valamint az udvari területek használhatóságának javítására játéktároló és ivókút is készül.

Cseresnyés Péter és Balogh László a jelenleg lezárt Corvin utcai épület előtt Fotó: Gergely Szilárd

Cseresnyés Péter ország­gyűlési képviselő is üdvözölte a hamarosan induló beruházást. Mint mondta: 2019 tavaszán még a Dénes Sándor polgármester által vezetett közgyűlés hozott döntést a pályázat benyújtásáról, a bölcsődei férőhelyek bővítése érdekében.

– A pályázat pozitív elbírálása után így több mint 230 millió forintos beruházással két újabb bölcsődei csoportot tudunk itt biztosítani a nagykanizsai gyermekek számára – fogalmazott Cseresnyés Péter, aki jelezte: a TOP-források felhasználásáról (ami Nagykanizsa esetében 8 milliárd forintot jelentett az elmúlt időszakban) saját hatáskörben dönthetnek a megyei jogú városok. Így lesz ez a jövőben is, a következő ciklusban hasonló nagyságrendű összeg elköltéséről dönthet a közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában