Földrengés

2021.01.24. 07:00

Zalában is érezték 1985-ben a berhidai földrengést

A magyarországi földrengések közül az 1956-os óta a legnagyobb energiájú (a Richter-skála szerinti 4,9 magnitúdójú) az 1985-ös berhidai volt, amely 36 évvel ezelőtt, augusztus 15-én pattant ki a Veszprém megyei Berhida térségében.

Szabó Judit, Nagy Betti

Fotó: ZH ARCHÍV

A Zalai Hírlap augusztus 16-án számolt be az eseményről. Többek között ezt írtuk:

„A Földrengésjelző Obszervatórium kora délutáni első összesítései szerint a nap folyamán 25 rezgést észleltek. Ezek közül a legnagyobb reggel fél hétkor következett be: az epicentrum Veszprém megyében, Berhida környékén húzódott.” Személyi sérülés sehol nem történt, az anyagi kár azonban — elsősorban az epicentrum hoz közel eső területeken — jelentős. Veszprém megye ipari üzemei közül a Péti Nitrogénműveknél, a Fűzfői Nitrokémiánál és a Peremartoni Vegyipari Vállalatnál az áramszolgáltatási zavar miatt a legtöbb termelőberendezés leállt, kémények dőltek le, megrepedtek az üzemépületek falai, ablakok törtek ki.„

Fotó: ZH ARCHÍV

” A Peremartoni Vegyipari Művek területén levő bölcsőde, óvoda és iskola teljesen használhatatlanná vált, de szerencsére az ott tartózkodó gyerekeket még időben sikerült kimenteni.„

Fotó: ZH ARCHÍV

A településen több sátrat felállítottak azok részére, akik féltek visszamenni lakásukba.

Lapunk azt is megírta, hogy Zala megye valamennyi településén kisebb-nagyobb mértékben érzékelhető volt a földmozgás.

Keszthelyen a tízemeletes házak felsőbb szintjein lakók észlelték a berendezési tárgyak elmozdulását, csörömpölését, s az épület rezdüléseit. Több helyen, főként az emeletes épületekben hajszálrepedések keletkeztek a mennyezeten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában