Megáldották a szőlőt

2021.01.23. 07:00

Vince napján jó termést jósoltak Lentiben

Megáldották, megetették és megitatták a szőlőt a bőséges termés reményében Vince napján. A tegnapi napsütéses időjárást jó előjelnek tekintik a gazdák, hiszen ha fénylik Vince, telik a pince.

Korosa Titanilla

Legalábbis így tartja a borászok által erre a napra vonatkoztatott mondások egyike. Az év első szőlőhöz, borhoz kapcsolódó ünnepét Lentihegyen, Fülöp András pincéjénél tartották meg a Somlói Bor- és Pálinkalovagrend helyi konzulátusának tagjai és vendégeik. Képviseltette magát a programon a Da Bibere Zalai Borlovagrend és a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsa is.

- A hagyományt ápolni kell, akkor is, ha jelenleg a járványhelyzetben a szabályozások által korlátozva is vagyunk valamelyest – mondta Fülöp András házigazda, szervező. – A gazdák életét, ami a szőlő gondozását illeti, nem befolyásolja a vírushelyzet, de az időjárás annál jobban.

 

– Ma például ragyogó idő van, csöpög az eresz, ami a népi jóslás szerint azt jelzi, hogy telik majd a pince – folytatta Fülöp András. – A mai szőlővesszőmetszésből lehet majd jósolni a rügyfakadás alapján, hogy milyen lesz az idei termés. Nagyon reméljük, hogy jó lesz. Igaz, ez csak egy megfigyelés, de azért a borászok adnak erre. Az időjárás alapján pedig már akár el is lehet kezdeni a metszést.

A szőlőtermelő arról is beszélt, hogy a járványhelyzetben a szabályok betartása mellett folyamatosan tartják a kapcsolatot a lovagrend tagjaival, a távolabb élőkkel elektronikus úton kommunikálnak, de helyben nincs erre szükség, hiszen találkoznak egymással személyesen is.

Már közel 10 éve működik a bor- és pálinkalovagrend helyi konzulátusa, évente 3-4 rendezvényt tartanak, főként a szőlőhöz, borhoz kapcsolódó szentek napjait ünneplik. A Vince-napi hagyományos ceremónián Nagy Ferenc, a bor- és pálinkalovagrend konzulja is köszöntötte az egybegyűlteket, majd Tüske József tornyiszentmiklósi plébános megemlékezett Vince vértanúról, aki a korai keresztény idők szentjei közé tartozik. A róla szóló források szerint a Diocletianus császár uralkodása alatti keresztényüldözés idején Hispániában halt meg, 304 körül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában