Koronavírus Zalában

2021.01.05. 07:00

Várhatóan ezen a héten már oltják a kórházi dolgozókat

Megjelent a Covid–19 elleni oltások beadásának sorrendje. Ennek kapcsán zalai háziorvosokat kérdeztünk.

JI, KT, SZZS

Dr. Seresné dr. Pirkhoffer Katalin lenti háziorvos

Fotó: Korosa Titanilla

Lentiben dr. Seresné dr. Pirkhoffer Katalin háziorvos elmondta, az oltást először azoknak kell megkapniuk, akik az első vonalban látják el a covidos betegeket, illetve a szociális szférában dolgozóknak, akik idősekkel foglalkoznak, ezt követően pedig a háziorvosoknak, hiszen az ellátási kört nem szabad veszélyeztetni.

Arról is beszélt, hogy a rendelőben sokan jelentkeztek náluk, hogy szeretnének oltást kapni, őket tájékoztatták a jelentkezés módjáról, de vannak olyanok is – kevesebben –, akik bizalmatlanok az oltással szemben.

– Úgy gondolom, nem ússzuk meg a betegséget akkor, ha nem leszünk fegyelmezettek a védekezést és a védőoltás felvételét illetően – hangsúlyozta. – A kollektív felelősségvállalás ebben az esetben nagyon fontos, én igyekszem elmagyarázni a kétkedőknek a szakmai tanulmányok alapján, hogy hányféle védőoltás készül, mik a különbségek, hogyan hatnak ezek. A szakemberek csak a biztonságos védőoltást adják be, és az oltóhelyeken azt is tudni fogják, hogy ki az, aki kaphat, és ki az, aki nem.

A képen szereplő dr. Seresné dr. Pirkhoffer Katalin lenti háziorvos az oltás jelentősége mellett a fertőtlenítésre és a higiéniai szabályok betartására is felhívta a figyelmet.
Fotó: Korosa Titanilla

A védőoltás elfogadása és alkalmazása az egyetlen útja annak, hogy véget érjen a pandémia, és újra normális életet élhessünk – ezt mondta tegnap dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgató főorvosa. Jelezte: a Kanizsai Dorottya Kórház dolgozóit ezen a héten, csütörtökön és pénteken oltják be a megyeszékhelyi kórházban.

– Még nagyon az elején vagyunk, eddig csak az egészségügyi dolgozóknak érkezett oltóanyag, ha egyáltalán elég lesz nekik. A betegek részéről van érdeklődés, nekik elmondjuk, hogy fel tudnak iratkozni az országos listára. Természetesen voltak olyanok is elenyésző számban, akik külön kérték, ha esedékes lesz az oltás, akkor számítsunk rájuk – mondta dr. Kiss Ferenc, aki Reziben háziorvos. A kérdésre, hogy mikor kerül sorra, aki regisztrált, úgy válaszolt: abból kell kiindulni, hogy 35 ezernél sokkal több az egészségügyi dolgozó hazánkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában