Földrengés

2021.01.06. 18:18

Újabb földrengést éreztek Zala megyében

Szerdán, nem sokkal 18 óra után ismét földrengést lehetett észlelni Zala megye több pontján.

Benedek Bálint, Pásztor András, Szabó Zsófia, MTI, Horváth-Balogh Attila

Fotó: pixabay.com

Január 7. – 12.00

A horvátok félnek és feszültek

A liszói Ladányi Kristóf egy magyarországi, tetőcserepeket gyártó cég értékesítési képviselőjeként két és fél éve dolgozik Horvátországban. A férfi területei között épp a földrengés sújtotta Petrinja és Sziszek települések is szerepelnek, de több környékbeli kisvárost rendszeresen látogat. Cikkünk folytatása itt érhető el.

19:02

Ismét rezgett a föld Baranyában is, lassan megszokottá válik

A bama.hu beszámolója szerint Baranya megye több pontján rengett a föld szerdán 18:01-kor, ezúttal ismét intenzíven érezhették a rengést a lakosok. Információik szerint ezúttal 5,4 magnitúdójú rengés rázta meg Petrinja alatti részt.

Múlt hét óta kisebb-nagyobb rengések voltak Horvátországban, de most ismét ijesztőnek ható földmozgást éreztek.

Sárkány Sándortól, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivőjétől a bama.hu megtudta, egyelőre (18:25-ig) nem kaptak bejelentést a tűzoltóság ügyeletére.

Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium munkatársa a lapnak elmondta, hogy utórengésekre lehet számítani akár hetekig, hónapokig is, így egyelőre úgy tűnik, hogy együtt kell élnünk ezzel a jelenséggel.

Az 5 és a 6 közötti magnitúdójú földrengés közepesnek számít, ami azt jelenti, hogy a szerkezetileg gyenge épületekben komoly károk is keletkezhetnek, évente 800 ilyen rengés van a világban.

18:59

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közleménye szerint ma, 18 óra után pár perccel újabb, hazánk területén is érezhető, 5,3-as erősségű földrengés pattant ki Petrinja közelében.

Az intézet kéri, amennyiben észlelték a földrengést, segítsék munkájukat az alábbi helyen elérhető kérdőív kitöltésével:

A honlap ugyanakkor a túlterheltség miatt továbbra is nehezen elérhető.

18:52

Az egyik nagykanizsai, 10 emeletes társasház 9. szintjén lakó olvasónk, Viroveczné Bellovics Anna azt jelezte, a múltkori rengés erősebb volt, viszont a mostani tovább tartott és nála elmozdultak a bútorok. Kiskanizsáról erős morajlásról számoltak be.

18:39

Újabb utórengés rázta meg Horvátországot szerdán, amelyet Magyarországon is érzékelni lehetett – erősítette meg az ELKH CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa az MTI-nek.

Győri Erzsébet azt mondta: az 5,3-as magnitúdójú utórengés 18 óra 1 perckor keletkezett Horvátországban. A magyar obszervatóriumhoz Nagykanizsáról, Komlóról és Budapestről érkeztek bejelentések a földmozgás érzékeléséről – tette hozzá.

Az MTI Zala megyei tudósítója arról számolt be, hogy nagykanizsai otthonukban kilengett a karácsonyfa, az ülőgarnitúra pedig megremegett alatta.

Múlt hétfőn és kedden két erősebb – 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű – földrengés rázta meg Közép-Horvátországot; a katasztrófának hét halálos áldozata és 28 sérültje van, és folyamatosak az utórengések. A károk nagyságáról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre. A horvát kormány hétfőn természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Sziszek-Monoszló (Sisak-Moslovacka) megyét, valamint Zágráb és Károlyváros (Karlovac) megye egyes részeit.

18:33

Nemcsak Nagykanizsán, hanem például Bánokszentgyörgy és Lenti térségében is érzékelték többen az alig pár másodpercig tartó földmozgást. Ugyan a múlt hétfőinél gyengébb volt és rövidebb ideig is tartott a folyamat, mégis megremegtek több helyütt a bútorok, sőt, egy olvasónk beszámolója szerint a szabadtéren álló, több tonnás autója is imbolygott a földrengéskor. A katasztrófavédelem egyelőre nem adott ki tájékoztatót a rengéssel kapcsolatban, illetve – vélhetően túlterheltség miatt – a szeizmológiai intézet oldala sem elérhető.

18:18

Nagykanizsán 18 óra után pár perccel ismét rengett a föld, a falak ismét megmozdultak, a régebbi fa ablakkeretek recsegtek, a csillárok kilengtek. A Facebookon is sokan írják, hogy enyhébb volt, mint a legutóbbi, de lehetett érezni. A hozzászólásokból kiderült: főleg Zala megyét és Somogy megye egy részét érintette. Ismét erőteljesebb utórengést lehetett tapasztalni országszerte. A rengés epicentruma ismételten Petrinyak volt, 5,6-os magnitúdóval.

A beszámolók szerint a múlt heti rengésnél kisebb erejű és rövidebb volt az alig negyed órája történt földmozgás, ám ettől függetlenül csillárok mozdultak meg, a székeken ülő, ágyon fekvő emberek kisebb rázkódásról számoltak be. Sérülésekről és anyagi károkról egyelőre nem érkezett hír.

Cikkünk folyamatosan frissül!

Kapcsolódó tartalom:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/mitol-reng-a-fold-a-zalaegerszegi-foldrajztanart-barna-matet-kerdeztuk-4807456/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kozel-500-milliora-becsulik-a-horvatorszagi-foldrengesek-okozta-hazai-karokat-zala-is-erosen-erintett-4812598/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/horvatorszagi-foldrenges-tobb-szaz-kilonyi-tartos-elelmiszert-gyujtottek-szepetneken-4813396/

https://www.zaol.hu/bulvar-celeb/hazai-bulvar-celeb/akar-honapokig-is-renghet-a-fold-magyarorszagon-is-lehet-ra-szamitani-4801858/

 

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában