fogadja meg!

2021.01.12. 15:00

Téliesítse a vízmérőjét! – A Magyar Víziközmű Szövetség tanácsa a fagyos napokra

Az előrejelzések szerint a hétvégén megérkezik az extrém hideg idő, emiatt pedig téliesíteni kell a vízmérőket, valamint a vízvezetékeket és a szerelvényeket – közölte a Magyar Víziközmű Szövetség.

MTI, Pásztor András

A Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. telephelyén is be lehet vizsgáltatni a vízmérőket

Fotó: Szakony Attila

Mint azt a szakmai szövetség közleményében írta: a téli időszakban nem lakott ingatlanokon fontos a vízhálózat és a vízmérők víztelenítése, valamint a vízmérőakna letakarása, szigetelése, de javasolt a rendszeres ellenőrzés is az esetleges károk megelőzése érdekében.

Hozzátették, a télen is lakott ingatlanoknál fontos, hogy szigetelve legyen a vízmérőakna.Célszerű például szigetelőanyaggal védeni azokat a vezetékszakaszokat is, amelyek kevésbé védett helyen (pincében, falon kívül) vannak. A kerti csapokat vízteleníteni kell, valamint a telepített öntözőberendezéseket is, mert az élettartamukat meghosszabbíthatja. Felhívták a figyelmét arra is az ingatlantulajdonosoknak, hogy amikor az idő a nagy hideg után enyhülni kezd, érdemes ellenőrizni a vízmérőt.

A Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. telephelyén is be lehet vizsgáltatni a vízmérőket

Ha nem forog a csillagkereke, amikor a csap nyitva van, vagy szilánkosra tört a vízmérő üvege, esetleg deformálódott a számlálószerkezet, vagy a lakásban nem folyik a víz, akkor a szolgáltatót mihamarabb értesíteni kell. Ugyanis minden olyan vízelfolyás, amely a szolgáltatási pont utáni hálózaton keletkezett, a felhasználó számláját terheli, mert az ő birtokán lévő hálózat meghibásodása okozta a veszteséget – jelezték. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a téli, fagyos időszakokat követően sok vízmérő hibásodik meg a fenti okokból.

Egy szétfagyott és egy precízen működő vízóra. A különbség súlyos tízezrekben mérhető Fotók: ZH Archívum

Lapunk szinte minden évben foglalkozik olyan olvasói panaszokkal, amelyek a vízmérőóra hitelességével vagy éppen hatalmas mennyiségű víz elfolyásával vannak összefüggésben. Mindez megelőzhető a szerelvények szigetelésével, illetve a rendszeres, legalább havonta történő ellenőrzéssel.

Kapcsolódó cikkek:

https://www.zaol.hu/idojaras/helyi-idojaras/jon-a-sziberiai-hidegbetores-zalaban-is-kemeny-minuszok-lesznek-4832014/

https://www.zaol.hu/idojaras/helyi-idojaras/nem-kezdett-el-befagyni-az-arktikus-ocean-megjosolhato-hogy-milyen-telunk-lesz-zalaban-4632673/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában