Turistaszálló építése a tervek közt

2021.01.07. 17:30

Tájházat alakítanának ki Oltárcon, ahol a falusi élet használati tárgyait mutatnák be

A lehetőségekhez mérten több kisebb-nagyobb fejlesztés is megvalósult a dél-zalai településen az elmúlt időszakban, tájékoztatta lapunkat Juranics István polgármester.

Horváth-Balogh Attila

Juranics István azt a tipikus oltárci házat mutatja, melyben megvalósul a falumúzeum

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A településvezető a tervek kapcsán arról is beszámolt: az önkormányzat megvásárolt egy régi típusú házat, melyből falumúzeumot szeretnének kialakítani.

– A munkát a polgármesteri hivatal belső átalakításával, felújításával kezdtük – bocsátotta előre Juranics István. – A régi bútorokat újakra cseréltük, tisztasági festéseket végeztünk például az orvosi rendelőben, a kazánházban és a műhelyben. Mivel a hivatal épületében önálló polgármesteri iroda nincs, csak tárgyaló és ügyfélfogadó, ezért a megszűnt posta helyét (ez az egyik szélső helyiség az épületben) kívánjuk átalakítani e célra a mindenkori polgármester számára. Megnöveltük a temető parkolóját, így az elhunyt szeretteikhez autóval érkezők kényelmesebben tudnak parkolni. Ehhez meg kellett állapodnunk az érintett gazdákkal, mert ez nem az önkormányzaté, hanem mezőgazdasági termelésbe vont terület volt. Ők szerencsére, nyitottak voltak a kezdeményezésre, így megvalósíthattuk az elképzelést, melynek keretében hulladékgyűjtőket is elhelyeztünk. A sírkertben virágosítottunk, igyekszünk esztétikus és méltó körülményeket teremteni az emlékezéshez. A temető egyébként csak felerészben önkormányzati tulajdon, a másik fele még mindig az államé, így elég nehéz pályázati forrásokat szerezni a fejlesztéséhez. Ez sajnos visszatérő problémánk, hasonló a helyzet az egykori öregek napközi otthona esetében is, ahol pedig a bakancsos turizmusra alapozva turistaszállót alakítanánk ki. Egyetlen teljesen önkormányzati tulajdonú ingatlanunk van, ez pedig a kultúrház.

Juranics István azt a tipikus oltárci házat mutatja, melyben megvalósul a falumúzeum
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Juranics István hozzátette: a Startmunka-mintaprogramban nyertek forrást 3 millió forint összegben egy könnyűszerkezetes terménytároló kialakítására, ez a beruházás már meg is valósult. Saját költségvetésből egy kis szabadidős teret hoztak létre kiülőkkel az önkormányzat épülete mellett, a hegyi út gödreit, kátyúit pedig kőzúzalékkal töltötték fel. Mivel a környező dombokról lezúduló nagy mennyiségű csapadék egyes ingatlanokat rendszeresen veszélyeztet, a legfontosabb átereszeket kitisztították, továbbá felvették a kapcsolatot a vízügyi igazgatósággal is, melynek illetékesétől ígéretet kaptak arra, hogy hosszabb csapadékvíz-elvezető árokszakaszt takarítanak ki hamarosan – ezt követően nagyobb biztonságban érezhetik magukat a falu lakói.

– Szeretnénk továbbá, ha a falunk sokkal tisztább lenne, mert most gyakorlatilag minden hónapban legalább egy alkalommal össze kell szednünk a szemetet a település utcáin – folytatta a polgármester. – Úgy érzem, ez tarthatatlan állapot, ezért azt tervezzük, hogy akit szemetelésen érünk, arra 5000 forintos bírságot szabunk ki.

A lakatlan ingatlanok tulajdonosait felszólítjuk, hogy amennyiben elhanyagolt a területük, akkor azt mihamarabb tegyék rendbe. Jó volna, ha a település méltó lenne ahhoz a gyönyörű természeti környezethez, ami körülveszi. A Magyar Falu Programban kívánunk forrást szerezni a kultúrotthonunk nyílászárói­nak cseréjéhez, járólapozásához. Idén ezzel azért nem indultunk, mert pályáztunk

3 millió forint értékben mezőgazdasági eszközök vásárlására, de ezt elutasították, illetve falugondnoki autóra adtunk be igényt, ami, sajnos, szintén nem részesült támogatásban. Nyertünk viszont több mint egymillió forintot egy tipikus oltárci ház megvásárlásához, amelyben tájházat, falumúzeumot kívánunk létrehozni.

A hozzá kapcsolódó elég nagy földterületen pedig kukoricát termelünk majd a Startmunka-mintaprogram keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában