Múltidéző

2021.01.19. 15:00

Ó, azok a régi téli vásárok Zalaegerszegen!

Manapság már annyiszor akcióznak a ruházati üzletek, hogy szinte el sem tudjuk kerülni a leárazásokat, de néhány évtizede még különleges eseménynek számított a tél végi kiárusítás.

Nagy Betti, Szabó Judit

Az egerszegi Ifjúsági Áruházban 1988 február elején

Tömegek indultak a boltokba, hogy beszerezzenek egy-egy szép és hasznos darabot az eredeti árnál olcsóbban. A ruhát, cipőt jobban megbecsültük, kevesebb volt belőle és drága volt a fizetésekhez képest, most pedig szinte egy-két kávé áráért kapunk pólót...

Szennyezzük is a környezetet ész nélkül a ruhaipar időtállónak egyáltalán nem mondható darabjaival.

 

De lássuk, hogyan zajlott a megyében a különféle üzletekben a nyolcvanas években és a kilencvenes évek elején a téli vásár. A Zalai Hírlapban 1987. február 3-án azt írtuk:

„Hétfőn reggel kezdődött meg a ruházati kereskedelemben a téli vásár. Két hétig 30-40 százalékos kedvezménnyel kínálják az áruházak, szaküzletek szezonális készletüket. A tavalyihoz hasonló árukészlettel kezdte a vásárt a megye legnagyobb kereskedelmi vállalata, a Zalaiparker. A téli vásár árualapja több mint harmincmillió forint értékű, s 40 áruház, szaküzlet között oszlik meg. Jó a választék bakfis, női télikabátokból, flanel ingekből, pizsamákból. Sok a nem kimondottan szezonhoz kötődő leértékelt kötöttáru.

A karácsonyi ünnepek előtt hiánycikknek minősült bőrkesztyűk most tucatjával kínálják magukat. A legnagyobb sikere ezúttal a bakfis hálóingeknek, köntösöknek és baby dolloknak volt: azokat a modelleket is kedvezménnyel kínálták, amelyekből az elmúlt hetekben mutatóba sem volt. Hótaposókból, csizmákból és bundás cipőkből a készlet zöme 34-es méretig kínál választékot, viszont a legtöbb a női csizmákból fogyott. Ami néhány hete még drágának minősült, az 40 százalékkal olcsóbban már gyorsan fogy. Például 1380 forint helyett 828-ért strapabíró, meleg, kényelmes hasított bőr csizmával sokan gazdagították ruhatárukat.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában