találkozó a horvát delegációval

2021.01.05. 16:15

Nagykanizsa egymillió forinttal támogatja a földrengés sújtotta Petrinja városát

A dél-zalai város egymillió forint anyagi támogatással segíti a földrengéstől sújtott, horvát Petrinja városát – hangzott el a keddi, kanizsai találkozón, melyen a város-és a térség vezetése, valamint horvát követségi delegáció vett részt.

Szabó Zsófia

Bizzer András alpolgármester, Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, Balogh László polgármester, Dr. Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Vesna Njikoš Pečkaj meghatalmazott miniszter, dr. Koósz Attila, a Horvát Köztársaság magyarországi tiszteletbeli konzulja és Blazsetin Bernadette tanár, tolmács, újságíró, a Blazsetin István Horvát Önkormányzat elnöke

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Elsőként Balogh László polgármester köszöntötte a vendégeket, hangsúlyozva: sokan megmozdultak azért Zalában, hogy segítsenek a károsultaknak. Nagykanizsa is támogatja a petrinjai károsultakat. A város egymillió forintot adományoz az ott élőknek.

Dr. Koósz Attila, a Horvát Köztársaság magyarországi tiszteletbeli konzulja, Dr. Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete és Balogh László polgármester az Erzsébet téren Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

-Habár a pandémia és a földrengés szomorúvá tesz bennünket, annak viszont örülünk, hogy az emberek összefognak. Azt pedig hálásan köszönjük, hogy sok segítséget kapunk – ezt már Dr. Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete mondta. Arról pedig már Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő beszélt, hogy, habár nem nagy összeg a város adománya, mégis sokat segíthet és a két nemzet közti kötődést is erősíti. A politikus kiemelte azt is: kanizsai alapítvány is gyűjt pénzbeli támogatást a horvátoknak. Valamint a térségi horvát falvak is összefogásról és nagy horderejű gyűjtésről tesznek bizonyságot.

Bizzer András alpolgármester, Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, Balogh László polgármester, Dr. Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Vesna Njikoš Pečkaj meghatalmazott miniszter, dr. Koósz Attila, a Horvát Köztársaság magyarországi tiszteletbeli konzulja és Blazsetin Bernadette tanár, tolmács, újságíró, a Blazsetin István Horvát Önkormányzat elnöke Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Vesna Njikoš Pečkaj meghatalmazott miniszter pedig arról beszélt a találkozón, hogy Magyarország az első olyan nemzet volt, amely segítségét ajánlotta fel Horvátországnak.

Dr. Koósz Attila, a Horvát Köztársaság magyarországi tiszteletbeli konzulja pedig azt hangsúlyozta, hogy mind a városban, mind pedig a horvát ajkú emberek lakta településeken segítőkész folyamat indult meg. Tartós élelmiszert már így is sokat kaptak a horvátok, azonban lakókocsira, áramfejlesztőre vagy építőanyagra is szükség lenne, ezért az anyagi támogatásnak nagy hasznát veszik.

Kapcsolódó tartalom:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/foldrengest-tapasztaltak-zala-megyeben-4796554/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kisebb-utorengest-is-eszleltek-a-nagykanizsaiak-4798369/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/semjenhazarol-is-indult-segelyszallitmany-a-foldrenges-sujtotta-horvatorszagi-telepulesekre-4807534/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában