Koronavírus Zalában

2021.01.18. 17:09

Müller Cecília: A Covid-védőoltás azoknak is beadható, akik vérhígítót szednek

A Zalai Hírlap kérdésére válaszolt hétfői tájékoztatóján a tiszti főorvos.

ZH

Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: kormany.hu

Vannak-e olyan alapbetegségek, amelyek megléte esetén nem javasolják a Covid-védőoltást?

Ezzel a kérdéssel fordult lapunk az operatív törzshöz, valamint olvasónk érdeklődése alapján azt is felvetettük: akik vérhígítót szednek, megkaphatják-e a védőoltást?

Müller Cecília országos tiszti főorvos hétfői sajtótájékoztatóján a Zalai Hírlap kérdésére válaszolva elmondta: a jelenleg forgalomban lévő, hazánkban alkalmazott kétféle vakcina (Pfizer és Moderna) egyaránt mRNS-alapú, ezek a várandósság alatt nem adhatók, illetve akkor sem, ha kifejezetten az oltóanyag valamelyik alkotóelemére allergiás valaki. Tehát általában az allergia (például gyomokra, ételre) önmagában nem ellenjavallata a védőoltás beadásának. Ilyen esetben az oltóorvos alapos kikérdezést és egyeztetést követően dönt az olthatóságról, mondta el Müller Cecília.

A tiszti főorvos kifejtette: ugyancsak nem ellenjavalt az oltás akkor, ha valaki vérhígítót szed. Az oltás nagyon vékony tűvel történik, tette hozzá. Ez esetben a vérzékenység miatt hosszabb ideig kell szorítani, esetleg nyomókötéssel ellátni az oltás helyét, de a vakcina ilyenkor is beadható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában