NEM VOLT SZÜKSÉG BEAVATKOZÁSRA

2021.01.26. 09:46

Megbillent a Balaton az erős szélben

Jelentősen kilendült a Balaton az erős szél miatt január 20-21. között a Siófoki-medence felé, így a Balaton hossztengelye mentén 63 centiméteres vízálláskülönbség alakult ki: Keszthelyen 85 centiméteres minimum, Balatonfűzfőn pedig 148 centiméteres maximum vízállást mértek 21-én.

Kovács Erika/NAPLÓ

Fotó: Barankovics Ildikó

A Balaton átlagvízállása 117 centiméteres volt, derült ki Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese tájékoztatójából.

A szakértő egyebek mellett beszélt arról is, hogy a Balaton víztömegére jellemzőek az úgynevezett lengések, de hatásukra viszonylag ritkán fordul elő a Keszthely és Balatonfűzfő között mért 40 centis vízálláskülönbség, ezért számít számottevőnek az, ami január 21-én történt.

Tóth Sándor megjegyezte, a megváltozott vízállások miatt nem érkezett olyan bejelentés a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz, hogy bárhol is beavatkozására lett volna szükség a történtek miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában