újjáépítés

2021.01.11. 11:30

Kiegészítő támogatást kaptak a fenékpusztai majorságra

Száznyolcmillió forintos kiegészítő támogatást hagyott jóvá a kormány a fenékpusztai majorság újjáépítésére. Az erről szóló döntés nemrégiben jelent meg a Magyar Közlönyben.

Péter B. Árpád

A fenékpusztai ménes a Festeticsek korában világhírű volt. Az újjáéledő majorság a jövőben a turizmust szolgálja

Fotó: ZH

Amint arról már beszámoltunk, a nemzetközi hírű hajdani lovas komplexumot turisztikai attrakcióvá formálják, a kis kastélyban a ménest és a lótartást bemutató kiállítást, valamint múzeumpedagógiai foglalkoztatót hoznak létre. A megújuló istállóban a lótartást mutatják majd be, illetve közösségi teret alakítanak ki, programokkal, tárlatokkal. Lesz emellett a Festeticsek korát idéző szabadidőpark, ahol piknikezni is lehet, a helyszínen elfogyasztva például a majorságban kapható helyi termékeket.

A fenékpusztai ménes a Festeticsek korában világhírű volt. Az újjáéledő majorság a jövőben a turizmust szolgálja
Fotó: ZH

A beruházás részeként megújul a Fenyves allé, amely a Festetics-kastélyt köti össze a majorsággal. Ezen pedig postakocsijárat közlekedik a jövőben, megidézve a boldog békeidők hangulatát.

Manninger Jenő ország­gyűlési képviselő felidézte, a projektre korábban 1,3 milliárd forint támogatás érkezett, ám a kivitelezői ajánlatok beérkezése után még szükség volt 108 millió forintra. A tavaly év végén született kormánydöntés ezt az összeget biztosítja.

– Most már a teljes fedezet rendelkezésre áll, nincs akadálya annak, hogy megkezdődjön a fenékpusztai majorság felújítása – szögezte le a politikus. – Ez a környéken élők, de talán nem túlzás, a Zala megyeiek szívügye. Ez az épület jobb sorsra érdemes, építészeti emlékként is fontos, hogy megőrizzük, és a beruházás eredményeként új funkciót kap, a jövőben a térség turizmusát szolgálja.

Manninger Jenő elmondta, az egykori Festetics-gazdaság újjáélesztése része annak az összességében 10 milliárd forintos fejlesztési programnak, amelynek gazdája a Helikon Kastélymúzeum. Ennek részeként, egyebek mellett, megújul a kastélyépület, a park egy része, és bővítik a Vadászati múzeumot is.

– Egy olyan vonzó turisztikai tengely jön létre, amely összeköti a keszthelyi Balaton-partot, a kastélyt, a majorságot, ahonnan pedig már csak egy ugrás a Kis-Balaton Látogatóközpont – fogalmazott Manninger Jenő, hozzátéve, mindez újabb lökést adhat a térség turizmusának, és számot tart majd bel- és külföldi vendégek érdeklődésére is.

Kapcsolódó tartalom:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megujul-a-majorsag-valamint-a-kiskastely-fenekpusztanal-4272318/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában