Koronavírus Zalában

2021.01.11. 17:30

Ki hitte volna – diáknak a tanár, tanárnak a diák hiányzik (videó)

A digitális oktatásban sok módszer alkalmazható, de a személyes jelenlétet egyik sem tudja pótolni – mondták kanizsai középiskolákban annak kapcsán, hogy a kormány február 1-ig meghosszabbította az online tanítást a középfokú intézményekben.

Pásztor András

20210111, Nagykanizsa, Digitális oktatás hétköznapjai a Batthyány Lajos Gimnáziumban Alexa Mercédesz online órát tart. Fotó: Szakony Attila SzA Zalai Hírlap ZH

Mint ismeretes: a kormány november 11-én rendelte el a 9-12. évfolyamokon a tantermen kívüli digitális oktatást, majd ezt decemberben további egy hónappal meghosszabbította. A múlt héten pedig az is kiderült, hogy a középiskolákban február 1-ig nem lehet visszatérni a hagyományos értelemben vett oktatáshoz.

Persze az sem igaz, hogy a 9-12. évfolyamososok egyáltalán nem látogathatják az iskolát, sok helyen az érettségire való felkészítés miatt kiscsoportos foglalkozásokat terveznek és a szakközépiskolások gyakorlati oktatása is halad.

A kanizsai Batthyány Lajos Gimnáziumban hétfőn tovább folytatódott a digitális oktatás, a tanárok egy része otthonról, többen viszont az intézményben tartották meg óráikat.

Alexa Mercédesz, a Batthyány Lajos Gimnázium földrajz tanára éppen online dolgozatot irat diákjaival Fotó: Szakony Attila

– Most éppen egy dolgozatot iratok a diákjaimmal – mesélte Alexa Mercédesz földrajz tanár, aki az online bejelentkezést követően meg is osztotta a diákokkal a feladatlapot. – Valójában nem tudom, hogy puskáznak-e, de remélem, nem használják ki a helyzetet, úgyis csak magukat csapnák be. Amúgy az eddig tapasztalatai elég vegyesek, a tananyaggal egész jól lehet haladni és egy sor kiegészítő, illetve szemléltető anyagot is közre tudok adni, de mindez nem helyettesíti az órai jelenlétet, egyszerűen hiányzik az interakció.

Dénes Sándor, a gimnázium igazgatója is azt mondja: bár tavaszhoz képest sokat léptek előre a digitális tananyag átadásában, ez mégis egy kényszer szülte helyzet, amihez csak alkalmazkodni lehet.

– A diákok többsége már jönne a suliba, s erre lehetőséget is biztosítunk, elsősorban az érettségire készülő osztályoknak próbálunk külön, kiscsoportos felkészítést végezni – mondta az igazgató.

– Ének-zenét tanítani digitálisan nem igazán lehet, a hang késik, a laptopok hangszórója torzít, szóval ez a része kiesik az oktatásnak, helyette inkább zenetörténetet, zeneelméletet tanulnak a srácok, s ebből írnak dolgozatot is – magyarázta Cseke József, a gimnázium énektanára.

A szakközépiskolákban némileg más a helyzet, a tanulók gyakorlati oktatására ugyanis nincs más lehetőség csak a személyes jelenlét révén.

Asztalos tanulók gyakorlati oktatása a Nagykanizsa Szakképzési Centrum Petőfi utcai telephelyén Fotó: Szakony Attila

– Muszáj, hogy a tanulókrészt vegyenek a gyakorlati képzésen, máskülönben nem tudnák elsajátítani azokat a mesterfogásokat, munkafolyamatokat, amelyekre szükségük lesz a jövőben – magyarázta Bene Csaba, a Nagykanizsa Szakképzési Centrum kancellárja, aki hozzátette: a csoportokat megfelezték, csupán 6-8 diák dolgozik egyszerre a műhelyekben.

 

– Szívesen jövünk a gyakorlatra, legalább hasznosan töltjük az időt – mondta a 10. osztályos Marosa Máté, aki társaival együtt asztalosnak készül.

– Előnye és hátránya is van a pandémia miatti helyzetnek, a kisebb létszám miatt több idő jut a diákokkal való egyéni foglalkozásra, ugyanakkor lassabban is tudunk haladni a tananyaggal – vázolta a helyzetet Baranyi László, az asztalosok szakoktatója.

Anda Zoltán a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgatója hozzátette: a közismereti tantárgyak esetében élni fognak a kiscsoportos jelenléti oktatással, elsősorban a végzős, illetve a 9.-es osztályok esetében, hiszen az érettségire való felkészülést idejében el kell kezdeni, míg a középiskolát az idei tanévben kezdő diákoknál a lemaradást, lemorzsolódást kell megakadályozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában