Önkormányzati gyümölcsöst, kiskerti veteményest is letaroltak

2021.01.21. 20:00

Hatalmas a kár, feltúrták a focipályát a vaddisznók (videó)

Iharoson és Pogányszentpéteren egyre nagyobb problémát okoznak a vadak. Míg Iharosban az önkormányzat gyümölcsösét tarolták le a szarvasok, addig Pogányszentpéteren a focipályát tették használhatatlanná a vaddisznók.

Pásztor András

Flinger Tamás, Pogányszentpéter polgármestere még nem tudja, hogyan hozzák rendbe a focipályát Fotók: Gergely Szilárd

Alig maradt füves rész...

Még a sokat látott fotóst és az újságírót is megdöbbentette a pogányszentpéteri labdarúgópálya látványa, szinte alig maradt olyan füves rész a grundon, amit ne túrtak volna fel a vaddisznók. A vadak ráadásul nem csak az önkormányzati tulajdont rongálják, a házak mögötti kiskertekbe is bemerészkednek, hogy aztán kedvükre lakmározzanak.

Flinger Tamás, Pogányszentpéter polgármestere még nem tudja, hogyan hozzák rendbe a focipályát Fotók: Gergely Szilárd

– Pár hete a sportkör vezetője, Ferencz Zsolt szólt, hogy a vaddisznók teljesen tönkre tették a focipályát – emlékezett vissza Flinger Tamás polgármester, aki azonnal a helyszínre sietett, hogy felmérje a károkat. – A látvány elszomorító volt, szinte nem maradt olyan része a pályának, ami használható lenne.

A polgármester elmondta: a pálya rendbetétele milliós nagyságrendű összeg lenne, hiszen először boronálni kellene a területet, majd feltölteni földdel, fűmagot vetni és folyamatosan locsolni a területet. Sőt, a későbbi, hasonló esetek megakadályozása miatt teljesen körbe kellene keríteni a pályát, ami szintén komoly anyagi terhet jelent.

Nem fest túl jól... Fotó: Gergely Szilárd

– Egyelőre még nem tudjuk, hogy hol fog játszani a csapat a tavaszi idényben, keresnünk kell a közelben egy használható focipályát – magyarázta a polgármester, aki hozzátette: már több környékbeli településsel is felvették a kapcsolatot ez ügyben, de konkrétumokig nem jutottak. – A kialakult helyzetről a megyei szövetséget is értesítettük, s rövidesen az Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ) is megkeresem levélben, hátha tudnak valamiféle segítséget nyújtani.

Flinger Tamás azt mondja: a pálya rendbetételéhez bármilyen felajánlást, adományt, és segítséget szívesen fogadnak, nem szeretnének ugyanis hosszú távon idegenben játszani.

– Nézzék csak meg, hiába van bekerítve a telek, a vaddisznók és a szarvasok egyszerűen kidöntik az oszlopokat és feltúrják a veteményest – ezt már a pár házzal odébb élő Kovács Sándorné mondta. – A kukoricát a földig letarolták a vadak, de még a káposzta közepét is kiharapták – panaszolta az asszony, aki a területen illetékes SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt-nek is jelezte a károkat, de új oszlopokon kívül más segítséget nem kapott. – Egyszerűen nem merem a gyerekeimet kiengedni a kertbe, mi van, ha éppen összetalálkoznak egy állattal – magyarázta Kovács Sándorné, aki hozzátette: már sakált is láttak a kert végében.

A helyiek szerint a vadak azért merészkednek be a településre, mert a pandémia miatt visszaszorult a vadászatok száma, nincs aki kilője a disznókat, szarvasokat. És persze a vadak portyázását az is megkönnyíti, hogy van pár üresen álló telek, amit – tulajdonos hiányában – nem gondoznak.

Az önkormányzati gyümölcsöst is letarolták Iharosban

A szomszédos településen Iharosban is sok gondot okoznak a vadak, tudtuk meg Horváth Győző polgármestertől. Mint mondta: a vadak náluk is rendszeresen bejárnak a kertekbe, sőt az önkormányzati gyümölcsöst is letarolták a szarvasok és az őzek.

Horváth Győző, Iharos polgármestere az önkormányzati gyümölcsösben végzett pusztítást mutatja

– Először három évvel ezelőtt tették tönkre az állatok a gyümölcsöst, igaz, akkor a SEFAG Zrt-től kaptunk 750 ezer forintot a vadkár kompenzációjára – idézte fel a polgármester, aki hozzátette: a pénzből új kerítést csináltattak és a gyümölcsfákat is újratelepítették. – Azóta sajnos, még rosszabb a helyzet, ma már egyetlen ép gyümölcsfa sincs a közel 1.8 hektáros területen.

A polgármester azt mondja: amint ismét összeülhet a képviselő-testület, napirendre veszik a kérdést, több, mint valószínű ugyanis, hogy a területet más irányú hasznosításában kell gondolkodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában