pandémia

2021.01.22. 07:00

Gábor Dénes-díjazottak Klubja: Ők is keresik a koronavírus legyőzésének lehetőségeit

A vírus legyőzése, illetve a járvány okozta világkáosz negatív társadalmi, gazdasági hatásainak enyhítése foglalkoztatja ma a Gábor Dénes-díjazottak Klubjának közösségét. Erről is beszélt lapunknak a GDDK zalaszentlászlói származású titkára, Ács Tünde Fatima.

Péter B. Árpád

Ács Tünde Fatima a 2019-es Gábor Dénes-díj átadásán a Parlamentben Fotó: GDDK

A Gábor Dénes-díjat 1989-ben hozta létre a NOVOFER Alapítvány – A Műszaki-Szellemi Alkotásért nevű szervezet. Az elismerést minden év decemberében a Parlamentben adják át olyan szakembereknek, akik jelentős tudományos vagy műszaki-szellemi alkotást hoztak létre, és ezzel hozzájárultak a környezeti értékek megőrzéséhez, valamint elősegítették intézményük innovációs tevékenységét. A kitüntetettek automatikusan a GDDK tagjaivá válnak. Találni köztük zalai kötődésűeket is, mint például Palkovics László innovációs és technológiai minisztert és Kovács Lászlót, a Nyugat-magyarországi Egyetem volt rektorhelyettesét.

Mint Ács Tünde Fatima fel­eleveníti, a klubot 1997-ben alapították azzal a céllal, hogy segítsék a magyar műszaki értelmiség kiemelkedő tagjainak közösségi életét, s válaszokat adjanak a hazai és a nemzetközi műszaki, társadalmi kihívásokra.

– Fokozott figyelmet fordítunk az innovációra és az oktatásra – folytatja a titkár –, és rendszeresen megfogalmazunk szakmai állásfoglalásokat, véleményeket műszaki, társadalmi és gazdasági kérdésekben. Emellett fontos feladatunk a név­adó tudós emlékének ápolása, illetve hagyatékának gondozása is.

Ács Tünde Fatima a 2019-es Gábor Dénes-díj átadásán a Parlamentben
Fotó: GDDK

Utóbbi elismeréséért alapították meg az „IN Memoriam” Gábor Dénes oklevelet, amelyet tavaly Ács Tünde Fatima kapott meg. A kuratórium laudációja szerint egyebek mellett a világhírű tudós szellemi örökségének ápolásában betöltött szerepéért, a klub titkáraként végzett mintegy másfél évtizedes odaadó tevékenységéért, illetve a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetség által létrehozott Magyar géniusz integrált tehetségsegítő program szervezésében nyújtott támogatásáért.

A kulturális antropológusnak kulcsszerepe volt a hátrányos helyzetű gyermekek tantermi integrációját segítő országos módszer, a Komplex instrukciós program (KIP) hazai elterjesztésében, illetve öt évig látta el a Gábor Dénes-díjasok Klubja által elindított programdisszemináció projektvezetői feladatait.

A GDDK rendezvényeinek tematikája színes és széles skálát érint, s a klubban megoldások keresésére törekszenek. A tagok korábban tárgyaltak például a magyarországi elit­oktatás lehetőségeiről, a hazai természettudományos és technológiai művelődés helyzetéről, a nanotechnológia, gyógyszerkutatás jelenéről s jövőjéről, illetve a hátrányos helyzetű gyermekek oktatási integrációjának lehetőségeiről, és tartottak űrkutatással és űrkémiával kapcsolatos összejövetelt is, amelynek egyik előadója Farkas Bertalan volt, sorolja Ács Tünde Fatima.

A klub elnöke Darvas Ferenc professzor, akinek cége, az InnoStudio 2019 decemberében az első magyar vállalkozásként felkerült a SpaceX kereskedelmi misszióinak egyikére, amelynek során kémiai formulációs kísérletekben vett részt. (A SpaceX egy amerikai űrkutatási vállalat, amelyet 2002-ben alapított a dél-afrikai származású Elon Musk, akinek a nevéhez a PayPal és a Tesla, Inc. is fűződik. Célja az űrrepülés költségeinek leszorítása, valamint a Mars kolonizálásának lehetővé tétele.)

– Évente általában 4-6 rendezvényünk van – mondja a GDDK zalai kötődésű titkára. – Természetesen tavaly nekünk is alkalmazkodnunk kellett a pandémia által teremtett helyzethez, így online előadásokat tartottunk például a Covid–19-ről, vizsgálva a vírus mechanizmusát. Ezek sorában – mások mellett – két klubtagunk, Merkely Béla és Lacza Zsombor professzor is szólt a tudós közösség tagjaihoz. Egy másik alkalommal pedig a vírus társadalmi hatásait vizsgáltuk, szintén országosan elismert szakemberek aktív szerepvállalásával, közreműködésével.

Ács Tünde Fatima kiemeli, a Gábor Dénes-díjasok Klubjának tagjait ma erősen foglalkoztatja, hogyan lehet legyőzni a vírust, s különösen figyelnek a gyógyszerkutatási lehetőségekre, eredményekre, hisz a tagok közül számos szakember tevékenyen részt vesz ebben a munkában. Ezenfelül – ki-ki a saját szakterületén – keresik a megoldási lehetőségeket a járvány következtében kialakult, világméretű társadalmi-gazdasági krízis enyhítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában