A fiatalok jelentik az egyház jövőjét

2021.01.06. 12:00

Fontos pozíciókat tölt be Hévíz református lelkésze

Több fontos pozíciót elnyert a tisztújítás után a veszprémi református egyházmegyében Péntekné Vizkelety Márta lelkipásztor. Megválasztották tanácsosnak, tanácsbírónak és ifjúsági előadónak is.

Péter B. Árpád

Péntekné Vizkelety Márta

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

Mint arról már írtunk, a református egyházban hatévente tartanak tisztújítást, az idén ősszel indult folyamat lezárult. A Dunántúl püspöke, immár harmadszor, Steinbach József lett, a főgondnok pedig dr. Nemes Pál nagykanizsai ügyvéd. A Nyugat-Balatont is magába foglaló veszprémi egyházmegyében Császár Attila egészségügyi állapota miatt nem vállalta tovább az esperesi feladatokat, helyére Szabó János Róbert litéri lelkészt, a gondnoknak pedig Bollog Gyulát, a papkeszi református iskola igazgatóját választották. A közelmúltban pedig lezárult a vezetőség tisztújítása is, a lelkészi tanácsosi testületbe – amely az egyházmegye döntéshozó grémiuma – bekerült Péntekné Vizkelety Márta hévízi lelkipásztor, aki emellett egyházmegyei tanácsbíró, illetve ifjúsági előadó is lett.

Péntekné Vizkelety Márta
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Új feladatai kapcsán lapunknak elmondta, a lelkészi és világi tanácsosok testülete az esperes mellett dolgozva hoz döntéseket az egyházmegye lelki és anyagi ügyeiben, illetve végzi az egyházközségek, gyülekezetek ellenőrzését. A tanácsbírók pedig fegyelmi ügyekben járnak el.

– Az ifjúsági előadó a gyülekezetek fiatalokkal kapcsolatos szolgálatát segíti, ösztönzi – fogalmazott lapunknak Péntekné Vizkelety Márta. – Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a lelkészeknek, gyülekezeteknek próbálok ötletet adni ahhoz, hogy lehet helyben fellendíteni, erősíteni az ifjúsági életet. Emellett dolgom lesz az egyházmegyei ifjúsági alkalmak szervezése is.

A hévízi lelkésznek e téren komoly tapasztalata van, hiszen előző szolgálati helyén, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, illetve a fürdővárosban is kiemelt feladatának tekintette a fiatalok között végzett szolgálatot, kiépítve a hitoktatás rendszerét, amit tovább erősített nyári táborokkal, gyermek-istentiszteletekkel, ifjúsági és konfirmandus órákkal.

– Hasonlóra biztatom majd lelkipásztor kollégáimat is – szögezte le –, hiszen a fiatalok jelentik egyházunk jövőjét. Ha sikerül őket megszólítani, a családjukkal együtt bevonni a gyülekezet életébe, akkor az a reménységünk, hogy majd felnőtt korukban is jönnek, sőt, megkereszteltetik, elhozzák gyermekeiket is.

Péntekné Vizkelety Márta azt mondta, a következő hat évre szóló egyházmegyei szolgálatai összeegyeztethetők a lelkipásztori, hitoktatói feladataival, mert „van annyi erőm, lelkesedésem, hitem, hogy mindezt jó szívvel el tudom látni”, fogalmazta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában