Cél az óvoda fűtésrekonstrukciója is

2021.01.21. 07:00

Felújítják a temetőt, utakat javítanak Galambokon

A világjárvány hatásai minden település életét nehezebbé tették az elmúlt időszakban. Azonban a dél-zalai községben az idei évben is a falukép javításán dolgozik az önkormányzat.

Benedek Bálint

Szabó Tamás polgármester a Táncsics utca elhasználódott burkolatát mutatja

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Szabó Tamás polgármester elmondta: elképzelhető, hogy mostoha év elé néznek, de számos tervük van, ami megvalósításra vár.

- A Táncsics utcát tavasszal felújíthatjuk, hiszen a pályázati pénzzel együtt 12 millió forintunk van a 400 méter hosszú szakasz leaszfaltozására – ismertette. – Az utca már csak nyomokban tartalmaz aszfaltot, csak az alapja látszik. Ráadásul nagy esőzések idején néhány házat elárasztott a csapadék, ezért a vízelvezető árkokat is rendbe tesszük tavasszal.

Szabó Tamás polgármester a Táncsics utca elhasználódott burkolatát mutatja
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A Magyar Falu Program támogatásával a temetői infrastruktúra javítását elősegítő beruházásokat végezhetünk el 5 millió forintból. Az összeget elosztottuk, az egyik részéből járda, a másikból pedig urnafal épül. Utóbbira azért van szükség, mert az urnás helyekből hiány mutatkozik. Bánatunkra a temetőhöz vezető köves, poros és kátyús út rendbetételéhez nem nyertük el az igényelt 22 millió forintot, de nem adjuk fel, pályázunk legközelebb is. Egyébként a sírkert környezetét, illetve parkolóit is jó lenne a jövőben felújítani.

Szabó Tamás örül annak, hogy nem csak az önkormányzat figyel a közösség igényeire. Tavaly a református egyház jóvoltából modernizálták a parókia épületét, valamint a Nagykanizsai Tankerületi Központ több mint 20 millió forintot fordíthat az általános iskola tetőcseréjére.

– Az idén szeretnénk az óvoda fűtésrekonstrukcióját elvégezni, ha lehet, pályázati forrás segítségével – fűzte hozzá a polgármester. – A megoldandó feladatok között szerepel még a zártkerti utak fokozatos rendbetétele. Sok jelzést kaptunk a gazdáktól, hogy néhány helyen az esőzés megrongálta a felületüket. Ebben az esetben tűzoltásként fehér zúzott kővel igyekszünk javítani az állapoton, de ez nem megoldás. Még az előző testület egy 330 méteres szakaszt leaszfaltozott, ezért figyeljük az útfelújításokra irányuló pályázati kiírásokat. Ezenkívül tavasztól az önkormányzati kertben is újra megindul a munka. Ez fontos bevételi forrása a falunknak, hiszen a tavaly értékesített zöldségek egymillió forintos bevételt hoztak az önkormányzatnak. Ha lehetőségünk nyílna fejleszteni, akkor ezt az összeget akár meg is duplázhatnánk – vázolta lapunknak Szabó Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában