többször nagy károkat okozott az intenzív esőzés

2021.01.11. 17:30

Csapadékvíz-elvezetés és fűtéskorszerűsítés Kustánszegen

Tavaly decemberben készült el a szabadtéri sportpálya, a fűtési szezon zárultával pedig rögtön megkezdik a faluház fűtésrekonstrukcióját a göcseji településen. Ezek az évek a fejlesztésekről szólnak Kustánszegen.

Gyuricza Ferenc

Bécs Tiborné a szabadtéri sportpályánál

Fotó: Gyuricza Ferenc

Egyebek közt az említett beruházásokról esett szó azon a beszélgetésen, amelyet Bécs Tiborné polgármesterrel folytattunk az elmúlt év eredményeiről, s az idei tervekről. A község önkormányzati vezetője kiemelte: 2020-ra Kustánszegen is rányomta a bélyegét a koronavírus, a tervezett rendezvényeik többségét le kellett mondaniuk, a nagyobb programok közül egyedül a szüreti felvonulást tartották meg.

A beruházások terén viszont sikerült előbbre lépniük, elkészült az öt elemet tartalmazó, 40 négyzetméteres kültéri sportpálya, aminek kialakítására a Magyar Falu Programban elnyert hétmillió forint biztosított fedezetet. A parkhoz saját erőből még egy mozgáskorlátozottak által is használható megközelítést kell biztosítaniuk.

- Még az elmúlt esztendő végén értesültünk arról, hogy a faluház fűtéskorszerűsítésére szintén a Magyar Falu Programba benyújtott pályázatunk elnyerte a támogatást, ezáltal mintegy 16 millió forintot tudunk erre a feladatra fordítani. Ez a program most prioritás, mert tavaly februárban meghibásodott a harmincéves kazánunk – magyarázta Bécs Tiborné.

Bécs Tiborné a szabadtéri sportpályánál
Fotó: Gyuricza Ferenc

Bécs Tiborné hozzátette, a kazánt átmenetileg megjavították, de a biztonságos üzemelés miatt a cseréjét nem halogathatták tovább. A fűtésrekonstrukció az önkormányzati hivatal, az orvosi rendelő, a kulcsosház, a könyvtár és a kultúrház radiátorainak és csőszerelékeinek cseréjét, valamint a kémény korszerűsítését foglalja még magába.

Azt is elmondta: a Magyar Falu Program egy másik pályázatának köszönhetően a közösségszervező munkatárs foglalkoztatását tudják újabb egy évre biztosítani, ami nagy segítséget jelent.

– Szintén 2021-ben szeretnénk megkezdeni azt a belterületi csapadékvíz-elvezetési beruházást, amire a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program biztosít 40 millió forintos fedezetet – ismertette a további terveket a polgármester. – Erre azért van szükség, mert az elmúlt tíz évben több alkalommal komoly problémákat okozott a csapadék a településen. Nemcsak a falut öntötte el az ár, de volt olyan pontja a településnek, ahol leszakadt a partfal, máshol a hidakat vitte el a víz. A Kossuth utca egy részének kétoldali árkolásával, ahol szükséges, az árokmeder burkolásával reményeink szerint biztonságosan el tudjuk vezetni a csapadékvizet a Kislengyeli-patakba, s ezáltal a jövőben megszűnik a belterületen rendszeresen jelentkező probléma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában