Koronavírus Zalában

2021.01.23. 15:30

A zalaiak is nehezen viselik az osztrák korlátozásokat

Ausztriában nem csillapodik a koronavírus-járvány, ezért hétfőtől újabb szigorításokat vezetnek be. A kint élő zalaiak szerint az emberek egyre türelmetlenebbek, hiszen szeretnék már visszakapni régi életüket.

Benedek Bálint

A 17 éves Horváth Hilda már újra visszaülne az iskolapadba

Fotó: ZH

Szabályozások

A szabályozások értelmében a minimális távolságot az eddigi egyről két méterre növelik. A szupermarketekben, a benzinkutak boltjaiban és a tömegközlekedési eszközökön is kötelező lesz FFP2-es maszkot viselni, melyeket „önköltséges áron” kínálják az élelmiszer-kiskereskedelemi egységekben. Az osztrák kormány továbbra is támogatja a rövidített munkaidőt, és – ahol csak lehetséges – az otthonról történő munkavégzést. A sí- és korcsolyapályák továbbra is nyitva tarthatnak a szigorú járványvédelmi intézkedések betartása és ezek szigorúbb ellenőrzése mellett. A lezárást február 7-ig meghosszabbították, annak feloldását várhatóan lépésenként, február 8-ától kezdik meg.

Ifjovicsné Andróczi Barbara

A sormási származású Ifjovicsné Andróczi Barbara az osztrák hegyek között, Sankt Peter Freienstein településen él a családjával. Kezd nagyon elegük lenni az állandó szabályokkal, hiszen ezzel a határozattal a diákok sem térhettek vissza az iskolákba.

- A munka mellett az otthoni tanulás megszervezése továbbra sem egyszerű feladat – mondta az édesanya. – Támogatnunk és motiválnunk kell a gyerekeket, hiszen nem akarnak menni suliba. Attól tartanak, hogy mire újra megszoknák és élveznék végre a társasági életet, újra behúzzák a féket. Nem csoda, hogy belefáradtunk, folyamatosan csak hitegetik az embereket, hogy ezután majd jobb lesz, de valahogy mégsem lesz az. Erre most hétfőtől még azt is megmondják, hogy milyen típusú maszkban és mekkora távolságra állhatunk az emberek között.

Barbara rosszul viseli a létbizonytalanságot, ráadásul egyre több helyről azt hallja az éttermeket február végénél előbb nem nyitják ki. A hotelek sincsenek jobb helyzetben, hiszen kizárólag vendégmunkásokat fogadhatnak. Utóbbi még érzékenyebben érinti, mivel szobalányként dolgozik egy szállodában. Jelenleg rövidített munkaidőben dolgozik, de ki tudja meddig. A munkanélküliség jelenleg Ausztriában a duplájára emelkedett és ha ez a helyzet nem változik, csak még rosszabb lesz. Az oltás megoldást jelenthet, de az osztrák kormány azt nem kommunikálja, hogy a középkorosztály mikor kaphatja meg a vakcinát. A férjével együtt szeretnének tervezi, ám úgy érzik ebből a rémálomból egyelőre nincs kiút.

Jaklitsch Lívia

Hasonlóan vélekedik a kialakult helyzetről a kanizsai származású Jaklitsch Lívia személyi edző, aki egy osztrák fitneszstúdió tulajdonosa. Férjével az ország a legdélibb tartomány, Karintia kisvárosában, Ferlachban élnek. A fiatal hölgyet vállalkozóként nagyon nehezen érinti a kialakult helyzet, hisz' a korlátozások előtt nem sokkal nyitotta meg stúdióját. Mostanra ott tart, hogy szinte többet voltak bezárva, mint nyitva.

Jaklitsch Lívia személyi edző reménykedik benne, hogy februárban, ha korlátozásokkal is, de újra kinyithat a fitnesz stúdiója Fotó: ZH

- Persze látjuk a világban zajló eseményeket, de az osztrák kormány nagyon drasztikus lépései ellenére sem lassul a járvány – tette hozzá. – Az egyik pillanatban arról lehet hallani, hogy enyhítések jöhetnek, a következő tájékoztató pedig már a szigorításokat sorolja. Nem gondolnám, hogy a maszk és a távolságtartás szigorításával sokat javulhat a helyzet. Az emberek egy éve ebben a rettegésben élnek, s érthetően szabadulnának a terhek alól. Egyre gyakrabban látok ellenszegülést. Szinte minden tevékenységre, így a sportolásra is csak nemleges válasz érkezik, ez érthetően csak frusztrációt kelt az emberekben.

Fotó: ZH

Lívia úgy érzi a korlátozások súlya alatt a gazdaság is csak szenved. Sok vállalkozás került a csőd szélére, az éttermeknek, a vendéglátó helyeknek nincs tartalékuk. Olyan megoldásokra lenne szükség, ami mellett, ha szigorításokkal is, de lehet dolgozni. A fiatal nő ugyanakkor mégsem optimista, szerinte a február 8-ig tartó lezárás után sem nyithat ki a fitneszstúdiója. Szerencsére a törzsvendégei a támogatásukról biztosították, s ebben a nehéz helyzetben összetartanak, rendszeresen látogatják az online óráit.

Horváth Hilda

A zalakarosi származású 17 éves Horváth Hilda édesanyjával és nővérével él Stájerország tartományban lévő Murau városában. A 3500 fős település főleg a turizmusra épül, a vírus előtt szinte tömve voltak az utcák. Egész évben kedvelt látványosságok között Hilda is gyakran kerékpározik vagy túrázik a hegyek közötti lankákon. A fiatal lány számára igazán nehéz az élet, hiszen nincs lehetőség szórakozni, a barátokkal kizárólag az online térben tarthatja a kapcsolatot. Mint leírta: a járvány miatt bevezetett jelentős szigorítások alapvetően változtatták meg a település arculatát, a hotelek, az éttermek teljesen üresek, az élelmiszerüzletekben kötelező a kézfertőtlenítés és a távolságtartást is szigorúan ellenőrzik.

A 17 éves Horváth Hilda már újra visszaülne az iskolapadba
Fotó: ZH

- Nagyon várom, hogy újra mehessek iskolába – mesélte. – Sokkal jobban tudok figyelni az órákra, mint itthon. Ha témazáró dolgozatot írunk, akkor kötelező bemennünk az iskolába. Viszont ott végig maszkban kell lenni és a távolságtartás miatt a tornateremben helyeznek el egyszemélyes padokat, mindig ott írjuk meg a tesztfeladatokat. Mindenki komolyan veszi és vigyáznak magukra és a másikra. A muraui lakosok minden nehézség ellenére kifejezetten szabálykövetőek, bár hétfőtől a február 7-ig bevezetett újabb szigorítások már őket is felháborították, ám mégis odafigyelnek és betartják azokat. Alapvetően itt vidéken azért nem olyan rossz a helyzet vírus szempontjából, mint a nagyvárosokban. A híradókban látni, az interneten olvasni lehet, hogy az emberek például Bécsben az utcára vonultak, tüntetnek az újabb lezárás ellen. Az biztos, hogy nehéz év van a hátunk mögött, de talán az átoltottság kivezetheti a lakosságot a bizonytalanságból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában