a lovagkirály vonzásában

2021.01.18. 12:00

A középkori iharosi hagyományőrzők júliusban ünneplik meg a huszadik évfordulót

Tavaly ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját az Iharosi Szent László Király Lovagrend. A pandémia miatt azonban nem tudták megtartani jubileumi rendezvényüket, melyre ezért (ha minden jól sikerül…) idén, júliusban kerül sor.

Horváth-Balogh Attila

Joggal büszkék rá, hogy rendszeresen jelen vannak Somogyváron Fotó: Horváth Győző

Horváth Győző, a lovagrend nagymestere, egyben a település polgármestere, elmondta: a lovagrendet tettre kész, a történelem iránt érdeklődő fiatalok alapították meg 2000-ben.

- Mint a legtöbb civil szerveződés, mi is informális csoportként indultunk – bocsátotta előre Horváth Győző. – Legfontosabb célként fogalmaztuk meg, hogy őrizzük és továbbadjuk nemzeti és helyi hagyományainkat, illetve megidézzük a középkort. Szerettünk volna valami újat, valami mást adni ennek a térségnek, melynek történelmi múltja a lovagkirály és a pálos rend révén egészen különleges. Ezért indítottuk el annak idején a Szent László Napokat is, első évben mint ifjúsági önkormányzat, 3. évtől pedig már Szent László Szabad Lovagjai Lovagkörként. Olyan fiatalokkal alapítottuk ezt a szerveződést, akiket érdekelt a magyar történelem, különösen a középkor, és többen közülünk önszorgalomból kutatásokat végeztünk az iharosi középkori templom feltárásával kapcsolatos adatok bővítése érdekében. 2005-ben történt meg az egyesület hivatalos bejegyzése, tehát jogi értelemben tavaly múltunk 15 évesek, de az alapító csoport 20 éve kezdett működni, azóta létezünk.

Joggal büszkék rá, hogy rendszeresen jelen vannak Somogyváron Fotó: Horváth Győző

Horváth Győző hozzátette: az elmúlt években több pályázaton szerepeltek sikerrel, aminek köszönhetően közterületi virágosítást végeztek, díszcserjéket ültettek, s egy ideje folyik a lovagrend rendházának kialakítása. Ehhez most már több ingatlan is rendelkezésükre áll, melyek egyikéből lesz a rendház, valamint ehhez kapcsolódóan íjászpályát és küzdőteret alakítanak ki.

- Szervezeti változás is történt a csapatot illetően nemrég, az alapszabályunkat az új polgári törvénykönyvhöz kellett igazítanunk, így immár az ingatlanjaink az egyesület telephelyeiként szerepelnek benne – jelezte Horváth Győző, akinek a tagság nemrég újabb 5 évre szavazott bizalmat a nagymesteri poszton.

- Mindezen túl azt is lehetővé tettük a tagjainknak, hogy a párjaikat is behozzák az egyesületbe, így a létszámunk közelít a 30 főhöz. Hogy mit emelnék ki az elmúlt 20 évből? Azt hiszem, mindannyian a somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhelyen végzett szerepvállalásainkra (például történelmi tárlatvezetést végzünk) vagyunk a legbüszkébbek. Somogyvár mára a második otthonunkká vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában