Irodalmi és Művészeti Kör Szimfonikus Zenekar

2021.01.12. 17:57

100 éve debütált a kanizsai zenekar – Frissítve

Néhány napja múlt 100 éve, 1921. január 8-án rendkívüli jelentőségű koncert zajlott Nagykanizsán: bemutatkozott az Irodalmi és Művészeti Kör Szimfonikus Zenekara.

Benedek Bálint

A később különböző intézmények égisze alatt működő együttes voltaképpen a város szimfonikus zenekarának szerepét töltötte be. Történetét – a mai formáció fenntartója, a Krátky István Egyesület felkérésére – a közelmúltban Kocsis Katalin nyugalmazott zenei könyvtáros kötetbe foglalta.

Az eredeti terv szerint épp a jeles jubileum estéjén ünnepi koncert keretében mutatták volna a könyvet. De mint ahogy eddig, minden rendezvényt keresztülhúzott a koronavírus-járvány, így ez is elmaradt. Katalin reméli nem végleg, és még akár az idén bepótolható lesz a különleges esemény. Addig is itt egy értékes kép, mely a korai időszakban, 1925-ben készült és a Színházi Élet című lapban jelent meg az együttesről.

Frissítés

Ma, 118 éve 1902. január 13-án született Nagykanizsán Mathia Károly, a napjainkban éppen 100 éve debütált városi szimfonikus zenekar első, nagyon ifjú, 19 éves karnagya. Akkor még Mathea Károlynak hívták, apja ismert fényképész volt a városban. Mathia később szinte fantasztikusan sokoldalú pályát futott be. Érzékeltetésére a budapesti lakóházán elhelyezett emléktábla szövegét idézte Kocsis Katalin: „Polihisztor, tanár, népzenetudós, zeneszerző, a kőszegi katonaiskola és a Ludovika Akadémia nevelőtanára. Aki környezetében élt, jobb lett és boldogabb!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában