Faápolók a koronában

2020.12.15. 14:00

Vizsgálják és kezelik a Platán sor mind a 178 fáját Zalaegerszegen

Megkezdődött a fák ápolása a Platán soron. A városi önkormányzat megbízása alapján az Alpingreen Kft. szakemberei láttak munkához.

Arany Gábor

Tóth-Tanner Balázs és munkatársai mind a 178 fát átvizsgálják

Fotó: Arany Gábor

Vezetőjük, Tóth-Tanner Balázs elmondta: az 1300 méter hosszú út mind a 178 platánfáját átvizsgálják és kezelik. Ezekben a napokban, a munka első ütemében a Hock és Gasparich utcák közötti szakaszon dolgoznak. Emelőkosaras gépjárműből, illetve alpinista technikával mozognak az 1960-as években telepített és már átlagosan 25 méter magasra nőtt fák koronájában.

Tóth-Tanner Balázs és munkatársai mind a 178 fát átvizsgálják
Fotó: Arany Gábor

Az önkormányzat megbízása alapján a város közterületi fáinak ápolását évek óta ellátó Alpingreen szakemberei ápoló metszéssel eltávolítják a száraz, a forgalmat veszélyeztető ágakat, valamint az úgynevezett keresztező, dörzsölő ágakat, amelyek veszélyessé válhatnak. Hasonló sors vár azokra az ágakra is, amelyek a fény felé törekedve túlzottan kinyúlnak, ami később statikai problémát okozhat, illetve a közvilágítás lámpatestjeit leárnyékolják.

Tóth-Tanner Balázs hozzátette: a tervek szerint a Platán sori fákra is koronabiztosítás kerül, azaz speciális kötélzettel kapcsolják össze az ágakat. Ilyet már felszereltek a Biró Márton utcai platánfákra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában