korszerűsítenek

2020.12.21. 07:00

„Sajátkezűleg” is felújítanak kisebb utakat Kerecsenyben

A dél-zalai falu arról is híres, hogy nem csak pályázati támogatásokból fejleszt, hanem a lehetőségekhez képest saját erőből is korszerűsít az önkormányzat.

Szabó Zsófia

lapvibrátor

Fotó: Szabó Zsófia

A racionális és takarékos gazdálkodásnak köszönhetően a közelmúltban újabb berendezést, egy lapvibrátort vásárolt Kerecseny önkormányzata. A berendezéssel kisebb utakat hoznak rendbe a faluban. Réti Alfréd polgármester elmondta: fontos számukra, hogy a helybéliek és a településre látogató vendégek minél komfortosabb környezetben töltsék a községben az időt. Ennek része az is, hogy megfelelő minőségű utakon közlekedjenek.

Bogdán István közfoglalkoztatott a horgásztóhoz vezető útszakasznál dolgozik az új lapvibrátorral
Fotó: Szabó Zsófia

-A Magyar Falu Program jóvoltából, Manninger Jenő országgyűlési képviselőnk lobbijának köszönhetően, mintegy 17.5 millió forint értékben történt idén útfelújítás a községünkben. Összességében 750 méteren épült új, aszfaltos út a horgásztó környékén a falunkban, amelynek háromnegyed részét az említett támogatásból valósítottuk meg. Ám a kivitelező jóvoltából azt a 170 méter szakaszt is helyrehoztuk, amelyet nem fedezett volna a finanszírozás. Azonban tény, a községben másutt is szükség volna útfelújításra. Ám nem vagyunk telhetetlenek és tétlenek sem, hogy csak a pályázati pénzekre várjunk, bár tény, nagyon örülnénk a támogatásnak. Magunk is kézbe vesszük a dolgokat. Ezért beszereztünk nemrég egy lapvibrátort, amely mészkő-és aszfalt tömörítésre alkalmas. A géppel kisebb útszakaszokat hozunk időlegesen rendbe – összegezte Réti Alfréd. A falu első embere elmondta: tény, hogy a berendezéssel történő útjavítások nem egyenértékűek a nagy, szakvállalatok által végzett, többrétegű aszfaltozással. Azonban bizonyos ideig megoldást nyújtanak a korszerűbb közlekedésre. Így nem sáros, vagy hepehupás talajon kell közlekedni.

-Leterítjük a felújítandó útfelületen a mészkövet, amit aztán a mobilis gép letömörít, úgymond beledöngöl, belesimít az útba. Ezt követően már lehet aszfaltozni is, ám ez nyilván nagyobb anyagi költséggel jár. Ugyanakkor a kemény, döngölt felület már alkalmas közlekedésre – részletezte Réti Alfréd. Ahogy azt is: először a horgásztó bejáratánál lévő gyalogúton használták a lapvibrátor, mivel csapadék esetén sokszor volt felázott, sáros az út. A közeljövőben viszont a község más pontjain is helyrehoznak kisebb útszakaszokat a lapvibrátorral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában