dacolva a járvánnyal

2020.12.22. 11:30

Online tartották a 7. Szabó Lőrinc nemzeti vers- és prózamondó versenyt

A nagykanizsai, Radnóti- díjas Horváth István nyerte a 7. Szabó Lőrinc nemzeti vers- és prózamondó versenyt, amit a járvány miatt ezúttal rendhagyó formában, online rendeztek.

Péter B. Árpád

Munkában a zsűri, a hévízi könyvtárban. A képernyőt nézték és értékeltek (b-j): Király Erika Radnóti-díjas versmondó, Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója és Török Tamás rendező Fotó: a szerző

A zsűri Pataki András soproni színi direktor vezetésével a hévízi könyvtárból értékelte az előadókat, akik otthonukból kapcsolódtak be az élő Facebook- közvetítésbe. A résztvevők számát ezúttal limitálták: az elmúlt években sikerrel szereplő 20 hazai előadót hívták meg, köztük a győzteseket is. A verskedvelők a következő hetekben szavazhatnak is a külön-külön feltöltött művekre, és aki a legtöbb lájkot gyűjti, megkapja a közönségdíjat.

Hermann Katalin, a Festetics György Művelődési Központ igazgatója leszögezte, ez nemcsak egy háromnapos verseny (szokott lenni…), hanem a vers ünnepe is, „együtt gondolkodás irodalomról és mindenről, ami a magyar kultúrában nemes”.

Munkában a zsűri, a hévízi könyvtárban. A képernyőt nézték és értékeltek (b-j): Király Erika Radnóti-díjas versmondó, Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója és Török Tamás rendező Fotó: a szerző

– Ezért tartottuk fontosnak, hogy idén is megrendezzük, akár online – tette hozzá. – Természetesen ezúttal nem szövődnek szerelmek és örök barátságok, de reméljük, jövőre, már személyesen találkozva, ugyanolyan élvezetes lesz, mint a korábbi években.

Pataki András, a soproni Petőfi Színház direktora, a zsűri elnöke a 20 versenyművet végighallgatva azt mondta: sorsfordító napokat élünk, amelyeknek meglesz a maga bölcseleti következménye is.

– Ma, amikor a pandémián túl is ijesztő jelenségeket látunk a világban, mintha a történelem új irányba fordítaná az arcát, és meglehet, nekünk is vele kell mennünk – mondta a színművész. – És jó lenne, ha erre az útra nem üres kézzel indulnánk, hanem az örömhírrel, legyen az akár biblikus hátterű, vagy a versek gazdag tapasztatával a lelkünkben hordott érték. A létrontással szemben ez visz a fény felé, ebben van valami felemelő, ami új dimenziót nyit.

Pataki András felidézte, a Jelenések könyvében megjelenik a 144 ezres szám, ami a 12 törzs 12 hónappal való kombinált szorzata. Ez pedig azt üzeni, aki üdvözülni akar: üdvözülhet.

A versenyt Horváth István nagykanizsai Radnóti-díjas előadó nyerte, megelőzve Barna Lászlót, s a megosztott 3. helyen végzett Borbély Mihályt és Kurucz Ádámot; utóbbi a Kiss Marianna-díjjal is gazdagodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában