Olvasóinkat kérdeztük

2020.12.08. 20:00

Koronavírus – „Vakcina nélkül a Covidot félévente el lehet kapni” – Tartanak a vakcinától: olvasóink negyede kérné csak a védőoltást

Hétfőn tettük fel a kérdést olvasóinknak a zaol.hu Facebook-oldalán: „Ön beadatná-e bármelyik védőoltást?”

zaol.hu

Bangkok, 2020. május 25. Technikus kezében egy oltóanyaggal teli fiolával a Csula Oltóanyagkutató Központ bangkoki laboratóriumában, ahol a Csulalongkorn Egyetem kutatócsoportja Kiat Ruxrungtam professzor vezetésével koronavírus elleni védõoltás kifejlesztésén dolgozik 2020. május 25-én. Az egereken elvégzett sikeres tesztek után majmokon folytatják a tesztelést, majd ha azok is eredményesek lesznek 10 ezer oltóanyagot ötezer önkéntesen próbálnak majd ki. A vakcina hatékonyságát igazoló eredmények szeptemberre várhatók. MTI/EPA/Diego Azubel

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Diego Azubel

Tavasszal még az egész világ a tudósoknak szurkolt, hogy minél hamarabb megtalálják a megoldást a Covid–19 okozta világjárvány visszaszorítására. Most, hogy egyszerre több ígéretes vakcina is rendelkezésre állna, az emberek egyre elutasítóbbak a védőoltással szemben. Ugyanakkor nagyon sok érv szól az oltás mellett cikkünkben ezekről is olvashatnak.

Hétfőn tettük fel a kérdést olvasóinknak a zaol.hu Facebook-oldalán: „Ön beadatná-e bármelyik védőoltást?”

Hétfőtől érhető el a vakcinainfo.gov.hu regisztrációs oldal, ahol bárki előjegyezhet majd a védőoltásra – erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt online sajtótájékoztatóján, ahol azt is elmondta, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvos a nyugdíjasokat postai levél útján fogja megkeresni egy regisztrációs lappal, ezt minden nyugdíjas térítésmentesen visszaküldheti.

Hétfői nap folyamán tettük fel a kérdést olvasóinknak a zaol.hu Facebook-oldalán: „Ön beadatná-e bármelyik védőoltást?”

Az online felület mellett szóban is megkérdeztük az utca emberét, ismerősöket, kollégákat, így alakult ki a közel négyszáz válaszból álló felmérésünk, mely szerint az emberek közel negyede mondana igent a védőoltásra.

Olvasóink többsége nemcsak igennel és nemmel válaszolt kérdésünkre, hanem azt is kifejtették, miért nem (vagy miért igen) kérnek a vakcinából. Vannak, akik az oltóanyag származási országát utasítják el határozottan: „Ha az EU-ból származna akkor igen, mivel az orosz vakcinát csak 2 -k fázisig tesztelik. Az EU törvények megkövetelik a 3-k fázist.” – így az egyik vélemény, míg a másik: „Én most kezdek kilábadozni belőle. Nem szeretném újra ezt az élményt. Tehát az amcsi-Német verzióval simán. Az jó cucc. Olvassatok utána. Amúgy azt látom, hogy sokan nem látnak túl a határon. Ez nem csak nálunk probléma. Bár az orosz vagy kínai cuccot én sem vállalnám be.”, vagy „Én várnék vele csak kiderűlne hamarosan a hatásfoka és az, hogy mennyire ártalmas az egészségre és meddig tart a hatása!!!” és volt olyan is aki határozottan mellette van „ Mi is betegek voltunk. Lányom, férjem és én. Még egyszer nem fogom végig csinálni. Kérem az oltást. Azt hittem kicsit könnyebb lesz, ha átmegy rajtam, de nem.”

Miért jó az oltás?

Ahogy arról írtunk, hétfőn elindult az internetes regisztráció a koronavírus elleni védőoltásra. A vakcinainfo.gov.hu oldalon összefoglalták a legfontosabb információt arról, miért érdemes magunkat beoltatni:

  • A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ez igaz az új koronavírus okozta fertőzésekre is. A lakosság tömeges oltásával tudjuk megfékezni a jelenleg az egész világon erőteljesen terjedő járványt.
  • A védőoltás lényege, hogy a szervezetben immunválaszt váltunk ki a kórokozó (ez esetben az új koronavírus) ellen, és ezzel kialakítjuk a védettséget. A vakcinák hosszú távú védettséget is biztosíthatnak.
  • A COVID-19 betegséget okozó vírus esetében egy új kórokozóról van szó. Ezért világszerte kutatják és fejlesztik a megfelelő vakcinát. Sok országban már rendkívül előrehaladott állapotban vannak a kutatások. Több országban már elkészültek az oltóanyagok, sőt, egyes államokban már engedélyeztek egyes típusokat, és az oltások is megkezdődtek. Magyarországon a lakosság tömeges oltására bevethető vakcina már belátható közelségben van.
  • A kormány célja, hogy a magyar emberek mielőbb hozzájussanak a vakcinához. Ezért több csatornán zajlanak a tárgyalások a vakcinák beszerzéséről. Az egész világon óriási igény van az új oltóanyag iránt, így minden lehetőséget fel kell térképezni. Részt veszünk az európai vakcinakutatási programokban, és hazai kutatások is zajlanak.
  • Magyarország már eddig is 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le több tíz milliárd forint értékben. A lekötött oltóanyagok között találunk oxfordi és amerikai vakcinákat is, a kormány emellett izraeli, kínai és orosz fejlesztőkkel is tárgyal.
  • A gyógyszerbiztonság terén Magyarországon világszínvonalú szakemberek dolgoznak. Bármilyen vakcina használata csak a szigorú hatósági vizsgálatok elvégzése után, a szükséges engedélyek birtokában lehetséges.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában