Negyvenegy fa tisztítja a levegőt

2020.12.16. 17:30

„Egy fa, egy élet, egy jövő”: a kanizsai egyetemista is az ötletgazdák között

A Budapesti Corvinus Egyetem négy fiatalja – köztük a nagykanizsai Mezriczky Marcell – 41 bükk-, illetve gyümölcsfa csemetét ültetett el a fővárosi Hármashatár-hegyen.

Horváth-Balogh Attila

Balról a kanizsai Mezriczky Marcell, mellette Szántó Ruben, Vizi Gergely és Palánki Alexandra a Hármashatár-hegyen

Fotó: ZH

A kommunikáció- és médiatudomány mesterszakos végzős hallgatók a levegőtisztaság javításának jegyében indították el az „Egy fa, egy élet, egy jövő” elnevezésű kezdeményezést. A Hármashatár-hegyen Mezriczky Marcell mellett Palánki Alexandra, Szántó Ruben és Vizi Gergely vett részt az akcióban, a JÖN Alapítvánnyal és a helyi erdészettel együttműködésben.

Balról a kanizsai Mezriczky Marcell, mellette Szántó Ruben, Vizi Gergely és Palánki Alexandra a Hármashatár-hegyen Fotó: ZH

A kezdeményezés az egyetemisták projektmenedzsment stúdiumához kapcsolódott, ahol azt a feladatot kapták, hogy napjaink egy jelentős problémakörére építsenek fel egy projektet. A többség a koronavírust választotta.

Sajnos a levegőtisztaság kérdésének is van aktualitása: novemberben a főváros több kerületében is az egészségügyi határérték felett volt a szállópor-koncentráció, ami azért fontos, mert hazánkban évenként nagyjából 13 ezer ember esik áldozatul olyan betegségnek, amely a légszennyezettséggel áll kapcsolatban.

A diákok akciója a figyelemfelkeltés mellett kézzelfogható hatással lesz a levegőminőség alakulására is, ugyanis míg egy személyautó 20 ember oxigénszükségletét használja el 100 kilométeres távon körülbelül 1 óra alatt, addig a kifejlett fák 1 ember napi oxigénmennyiségét is képesek lesznek megtermelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában